Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DK

Šahrazád

16. 5. 2010 21:27
Někdy si připadám jako idiotka,když se učím anglické idiomy

Určitě je možné některé věty vyjádřit jednodušeji než v angličtině. Jazyk není nic jiného než kulturní tradice. Když se význam slova mění nebo posouvá v průběhu času, tak vývoji jazyka stejně nikdo nezabrání.

0 0
možnosti
BS

banned star

16. 5. 2010 19:40
Takže než aby se autor doučil angličtinu,

má se radši celý svět naučit esperanto, umělý jazyk bez literatury a kulturního dědictví.

0 0
možnosti

mirek-storch

16. 5. 2010 19:51
Doučit se angličtinu je určitě možné, ale mnoho lidí se ji

stejně nenaučí dobře, pokud ji nebude často používat. Podstatou blogu je, že určité země jsou dost zvýhodněné oproti ostatním. Navíc stejně se překládají třeba texty ze staré angličtiny do novodobé - konkrétně Shakespeare. Vím to přímo od Břetislava Hodka, který je také překládal pro česká divadla. Angličtinu se učíme podle zásady, proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. K nedorozumění v anglické konverzaci dojde snadno. Pokud to způsobí havárii letadel nebo diplomatický spor a konflikt, tak to považuji za nevýhodu.:-P

0 0
možnosti
K

Kru.El

16. 5. 2010 19:33
Hlavně ne esperanto

Já moc nerozumím tomu, proč by se měl někdo chtít učit esperanto. Ona primitivní pseudoangličtina je přeci stejně lehká na naučení a navíc u historických jazyků si dobrým naučením vždy otevírate cestu ke kulturnímu dědictví. To umělé jazyky vůbec nemají.

0 0
možnosti

aji

16. 5. 2010 19:32
Jazyk je v základní podobě celkem jednoduchý, tak asi proto

Nejsem jazykovědec, ale z jazyků, které znám, je angličtina jednak velmi jednoduchá - nemění při skloňování tvar slov, při časování minimálně - jedna velká výhoda. Pak jednoduchým slovet (put) vyjádříte spoustu českých slov. Také jsem jednou přemýšlela nad tím, jak angličtina souvicí s výpočetní technikou a vynálezem a rozvojem počítačů a asi je to také dáno strukturou a jednouduchostí jazyka, která zřejmě souvisí i se způsobem myšlení - stručně, jasně, jednoduše. Zkuste vymyslet programovací jazyk v češtině - to by se člověk zblíznil. Prostě to chtělo co nejjednodušší jazyk. Je to pouze má úvaha.

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

17. 5. 2010 16:09
Re: Jazyk je v základní podobě celkem jednoduchý, tak asi proto

Programovaci jazyk jehoz klicova slova jsou v cestine neni problem, v nekterych to jde i ted. Krome tech par slovicek se na programovani nezmeni vubec nic.

Jen ten zdrojovy text nepochopi (=nebude se na to chtit ani podivat) nikdo mimo kotlinku a to muze nebo nemusi byt problem.

0 0
možnosti
BS

banned star

16. 5. 2010 19:08
Zaplať pámbu za angličtinu

Byl byste snad raději, kdyby to byla ruština nebo čínština, se vším, co k nim patří?

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

16. 5. 2010 19:10
Re: Zaplať pámbu za angličtinu

taky myslím, že to není problém.....kdysi jsem tomu věnoval nějaký čas....a dosmrti už máte klid. Používám ji skoro denně. Je všude. Překládat tuny technických textů či mezinárodních směrnic do esperanta považuji za úchylné. :-)

0 0
možnosti
F

Fanýs

16. 5. 2010 19:04
jednoduchá volba

Ješte jsem nepotkal nikoho kdo umí esperanto. S angličtinou se setkávám každý den. Počínaje National Geographic přes google až po turisty.

Navrhněte adekvátní náhradu v esperantu a bude pro mne racionánější učit se esperanto.

0 0
možnosti
ML

meyla

16. 5. 2010 17:35
Otázka pro opravdového odborníka

Již jste si na to odpověděl - angličtina se rozšířila a v poslední době ještě rychleji rozšiřuje díky politické a ekonomické síle anglosaských zemí. Možná až tady jste měl položit otázku proč. Dovolím si neodbornou odpověď. Anglosaská kultura je nejpřijatelnější a nejpřátelštější, pokud ji porovnáte s ostatními nabízejícími se možnostmi. Kam byste emigroval, kdybyste si mohl vybrat? Do Číny? Dobrej fór. Anglosasové vedou, možná i díky umírněnému protestantismu a toleranci. Anglosasové nikdy neřešili problémy s totalitními diktaturami, vždy si dokázali vládnout bez problémů bez Hitlerů, Napoleonů a jiných pošuků, kteří byli povoláni bohem... s výjimkou Cromwella, možná. Jediná země, kde to nebude platit, je jižní Afrika, kde to slavnej Zimův black empowerment dokoná do konce... Jinak angličtině významně pomáhá i internet, kterej, bože, vyvinukli také oni. Otázka pro vás. Proč to vlastně řešíte? Vadí vám to?

0 0
možnosti

mirek-storch

16. 5. 2010 17:42
Re: řeším to jako učitel, kdy se děti trápí s angličtiinou

Navíc ta obtížná výslovnost mi dělá problémy při sledování satelitních stanic. Mohlo by se mluvit snadněji a bez problémů s gramatikou. 8-o

0 0
možnosti
I

ignorantka

16. 5. 2010 17:34
Shakespeare!

nezapomenme na vliv tohoto velikana a na literaturu psanou v anglickem jazyce...

anglictina ma jednoduchou slovni a vetnou stavbu, muzete si s ni 'hrat jako s Legem' a 'postavit' z ni cokoli, vedeckou stat, poezii ci stavnaty slangovy stek...

cinstina je prilis slozita a tezka na to, aby se stala svetovym jazykem bez donuceni, nemyslite?

netesi me naduzivani anglismu v soucasne cestine; je trapne, kdyz si napr. vedouci smeny rikaji 'manager' nebo kdyz vetsina nazvu obchodu apod. v Praze je ve zmrzacene anglictine...zni to jako bychom nemeli zadnou kulturni hrdost

0 0
možnosti
H

honza91

16. 5. 2010 17:17
Esperanto

Souhlasím s názorem, že esperanto je snadno naučitelný jazyk, použitelný v celém světě. Jeho výhodu již autor popsal. Z vlastní zkušenosti - dobře jsem se domluvil s turisty z Japonska.

0 0
možnosti

mirek-storch

16. 5. 2010 17:22
V Japonsku jsme nerozuměli "japonské" angličtině :-( a tak

jsme využívali jejich elektronické překladače. My jsme napsali anglicky dotaz, překladač to přeložil a napsal jejich zankovým písmem. Pak oni odpověděli v japonštině a my jsme dostali v latince přibližnou odpověďˇ. Říkali jsme jejich písmu rozsypaný čaj, ale když vidíte krásu japonských zahrad, tak zapomenete na jazykové rozdíly :-)

0 0
možnosti
PS

Petr-007

16. 5. 2010 17:13
Mně je líto latiny,

příjemný jazyk s velmi dobrou popisnou schopností, který výrazněji nezvýhodňoval žádný národ.

0 0
možnosti