Miroslav Štorch

Daň z přikradené hodnoty - DPH + vtipy

Některé české firmy vyžadovaly od státu proplacení daně z přidané hodnoty za zboží, které ve skutečnosti do zahraničí ani nevyvezly. Bohužel, to byla častá praxe u řady podniků od dob zavedení DPH. Fiktivní prodej, jako podvod, s použitím falešných razítek neexistujících firem v zahraničí. Policie na to sice přišla, ale až po úniku stamiliónů korun. Mám dojem, že stát si z kapes občanů přikrádá systémem daní stále více na předražené dálnice, nemocnice, armádní investice a další výdaje. Například na levné stravování a rekreaci poslanců v Lipnici n.S. Finance pak chybí pacientům, sestrám i lékařům v nemocnicích a sociálních ústavech. Chybí i na podporách pro nezaměstnané a na valorizaci důchodů. Často jsou to jejich jediné zdroje příjmů. Poslanci mají často příjmů několik. Za několik funkcí v parlamentních výborech a podvýborech, za členství v dozorčích a správních radách, za poradenství v různých firmách atd. Proto asi odhlasovali, že nezaměstnaní lidé nemohou mít žádný příjem mimo podpory v době nezaměstnanosti.Poslanci však vesele porcují každý rok "medvědy" na golfová hřiště a jiné důležité objekty v jejich volebním obvodu, aby si zajistili přízeň voličů na další období.Je smutné,že zahraniční sociologická studie potvrdila nejčastější zpronevěřování peněz lidmi ve vysokém postavení, s velkou pravomocí - politici, bankéři, ředitelé atp. Bohužel, u nás tomu není jinak. ( Použité kreslené vtipy z www.rencin.cz )

9.3.2012 v 19:44 | Karma: 31,74 | Přečteno: 4246x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Co jste udělali s mýma penězma ?

To zařval v bance můj známý, který je prudší povahy. Co na srdci - to na jazyku. Žádná velká diplomacie, i když pracuje v zahraniční firmě na úrovni středního managementu. Vrátil se z Irska, kde několik let pracoval a divil se, že na účtu v České spořitelně má mínus několik stokorun českých. Před mnoha lety tam uložil jako student více než 1500 Kč a žádné peníze nečerpal. Jenom nepočítal s tím, že poplatky za vedení účtu jsou v Čechách velké a po letech zkonzumují celý vklad, který tam vložil. Proto se na pobočce rozzlobil a zařval :" Co jste udělali s mýma penězma ?" Pochopitelně v rozčilení nemluvil spisovně. Úřednice vylekaně vysvětlovala, že ve smlouvě jsou poplatky uvedeny a snažila se ho uklidnit. Mávnul rukou a naštvaně odcházel. Později se mne udiveně ptal :" Proč si to tady lidi nechaj ́ líbit ? " Vysvětloval jsem mu, že ti pružnější už své peníze uložili v jiných bankách, ale mnoho starších lidí si nechává peníze tam, kde je mají uložené desítky let jako jejich rodiče. Ostatně za totality velký výběr institucí k ukládání peněz nebyl. A monopolní firma si diktuje podmínky pro klienty. V Čechách a na Moravě zatím velké poplatky stále přežívají. I když se pořádá na internetu hlasování o nejnesmyslnější bankovní poplatek, tak stále některé banky zachovávají poplatky za to, že si uložíme peníze na vlastní účet.

12.11.2011 v 21:18 | Karma: 47,06 | Přečteno: 18805x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Děvčata neblázněte. Nebarvěte se často !

Mladá sedmnáctiletá dívka ve skotském Airdie zemřela s největší pravděpodobností na prudkou alergickou reakci při barvení vlasů. Čpavek v barvách na vlasy je nepřirozená látka, která snadno proniká lidskou kůží do podkoží a krevního oběhu. To je nejen překvapivě smutná zpráva, ale je to vážné varování pro ženy, které střídají barvu vlasů stejně často jako oblečení. Jako učitel na střední škole jsem u studentek i kolegyň pozoroval časté změny odstínů vlasů a nestačil jsem se divit. Proč to dělají, když přirozený odstín vlasů je příjemný a půvabný ? Jako chlap to asi nechápu. Ale to nechci obhajovat. Rozumím tomu, když se starší ženy snaží zakrýt začínající šediny. Ale mladé dívky často chtějí být zajímavější, když mají pocit, že jsou méně atraktivní. Pak podlehnou reklamám výrobců barev na vlasy i firmám produkujícím vlasovou kosmetiku. Jak náročné pro peněženku mladých i jejich rodičů. K tomu ještě náklady na nehtíky, piercingy, tetování, holení nohou, podpaží a dalších části těla. Kšeft je kšeft.

13.10.2011 v 22:40 | Karma: 16,17 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Europoslanci prchali před kamerami

Reportér německé televizní stanice RTL Thomas Meier byl vyveden z budovy Evropského parlamentu, protože se svým štábem natáčel europoslance, kteří neoprávněně podepisovali nárok na denní diety ve výši 284 euro. ( v přepočtu více než 7000 Kč/den ). Řada poslanců utíkala v budově EP ve Strasburgu před kamerami do výtahu a skrývala tvář. Například německá europoslankyně (Zelení) Hiltrud Breyer prohlásila natáčení za nestoudné a odmítla jako zvolený zástupce občanů odpovídat nezávislému novináři. Jiný europoslanec odseknul novinářům: "Do toho vám nic není." Pravděpodobně si nechtěl uvědomit, že je vyplácen z daní lidí z celé Evropy. Irská europoslankyně Kathy Sinnottová dokonce reportérovi vyhrožovala žalobou. Po dvou hodinách natáčení byli novináři jako nežádoucí vyvedeni z budovy, přestože měli platnou akreditaci.

7.9.2011 v 22:54 | Karma: 32,46 | Přečteno: 2936x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Přelidnění jako jedna z příčin agresivity ?

Proč byl v roce 1987 natočen tehdy ještě československý film o sportovních fandech s názven "Proč" ? Proč jsou mladí lidé v Británii i u nás ve skupinách tak agresivní ? Proč mezi diváky na sportovních utkáních dochází k častým bitkám se zraněnými i mrtvými ? Psychologové nám jistě uvedou celou řadu příčin, ale jedním z objektivně prokázaných důvodů, je přelidnění ve městech., Před mnoha lety, za totality, jsem četl ilegálně rozmnožený spis nositele Nobelovy ceny (1973) za lékařství a fyziologii, Konráda Lorenze. Jmenoval se "Osm smrtelných hříchů moderní doby." Dnes je stručné varování volně dostupné na internetu s názvem kratším o dvě poslední slova. Rakouský občan Konrád Lorenz (1903-1989) původně vystudoval medicínu, jako jeho otec, a později také studoval biologii a psychologii. Ve své práci se věnoval výzkumu chování volně žijících ptáků a založil nový vědecký obor - etologii, která se zabývá chováním živočichů. Své etologické poznatky aplikoval i na chování člověka, jako člena sociální skupiny. Někdy o někom říkáme, že se chová jako zvíře. Ale zapomínáme na to, že jsme také jen živočichové, kteří špatně ovládají své chování vůči ostatním členům stejného druhu.

9.8.2011 v 22:55 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2647x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Chorvatsko - požáry lesů a rekreace u silnice

Před několika dny hasila letadla s mořskou vodou požáry na ostrově Brač. Shořelo více než 2400 hektarů porostů. Chorvatští požárníci (vatrogasci) úspěšně evakuovali z ohrožených míst domácí obyvatele a několik desítek turistů. Naštěstí nikdo nepřišel o život ani nebyl vážně zraněn. Jako zahraniční turisté jsme na pobřeží Dalmácie pozorovali s údivem velký pás dýmu nad vzdáleným ostrovem. Na čisté a prázdninově poklidné oblázkové pláže přinášel vítr popílek ze vzdálených spálenišť. Před 16-ti lety zde létala bojová letadla USA a NATO ze základen v Itálii i z letadlových lodí plujících v Jaderském moři. Probíhal zde válečný požár, který naštěstí skončil v roce 1995. V Chorvatsku byl odstřelován ze srbských tanků a děl i historický Dubrovník. Ale Chorvatům se ho podařilo ubránit. Hašení občanské války ale trvalo dlouhých 5 let. Tehdy bylo požárů mnohem víc.

19.7.2011 v 23:57 | Karma: 14,61 | Přečteno: 1991x | Diskuse| Cestování

Miroslav Štorch

Španělské okurky, německé maso, česká mouka

Pesimista je dobře informovaný optimista - to je známý aforismus. Informace o úmrtí jedenácti lidí po konzumaci infikovaných španělských okurek v Německu jsou varující. Okamžitě se to projevilo na trhu se zeleninou a ovocem v řadě zemí EU. V Německu se téměř neprodávají saláty a prodej jahod údajně poklesl o 50 %. Není nic nového na tom, že většina prodávaných potravin je zasažena nadměrným chemickým hnojením a ošetřováním různými druhy pesticidů. Rakovina trávicího ústrojí však nevzniká tak rychle. Ale aby lidé rychle umírali po těžkých průjmech i přes veškerou lékařskou péči ? Antibiotika na zmutované bakterie nezabírají. Dalších třicet lidí je v ohrožení.To už je alarmující. Po různých preventivních akcích proti ptačí a prasečí chřipce hrozí další důrazná opatření, aby se předešlo šíření infekce. Španělské úřady se obávají, že omezení vývozu zeleniny do EU postihne jejich trh a zisky. A tak zapírají - co jen stačí.

28.5.2011 v 23:17 | Karma: 19,85 | Přečteno: 3220x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Izraelské brambory, španělská cibule a čínský česnek

Před dvaceti lety byly sice jiné platy než dnes, ale za kilogram brambor nám nabízeli v jižních Čechách ve výkupu lihovaru jen 1,20 Kčs. Museli jsme tehdy odvážet brambory nákladními auty do severních Čech, kde nám byly vděčné školní jídelny za cenu 3,80 Kčs/kg, protože prodejní cena v kraji byla kolem 4 korun. Tehdy ještě korun československých. Zisk z prodeje brambor jen obtížně pokrýval náklady na jejich produkci nejen v Čechách, ale i na Moravě. Proto řada zemědělců raději místo sázení brambor seje obilí a řepku, kde je zisk nyní vyšší.Korupce ale kvete nejen na úřadech, ale i ve výkupnách obilí. Někdo dostane smlouvu na výkup potravinářské pšenice a někdo ne. Někomu po rozboru obilí v laboratoři zařadí pšenici do málo placené krmné pšenice a nemáte odvolání, i když objektivně patří do více placené potravinářské pšenice. Tak se nedivme, že v obchodech se často prodávají izraelské brambory nebo španělská cibule. Občas čteme, že společně s vládní delegací do Číny odjela i skupina podnikatelů vyjednávat obchodní výměny. Za naše kvalitní průmyslové výrobky se pak dováží nekvalitní čínský česnek, který chutově nevyhovuje většině českých zákazníků.

21.5.2011 v 23:13 | Karma: 33,93 | Přečteno: 4214x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Ach ty ženy a jejich geny

Vztah žen k módě je jednoznačně dán geneticky. Jistě znáte podobné případy z vlastní zkušenosti. To je má úsměvná vzpomínka. Protože jsem v zaměstnání začínal pracovat později než moje manželka, tak jsem každé ráno ve všední den odváděl děti do školky já. Naše malá dcerka se vždy mezi děti do školky těšila, protože i malé "ženské" si rády povídají s kamarádkami. Dříve jsem si myslel, že v raném věku je ženská a mužská orientace dána především výchovou v rodině. Dnes už si to nemyslím. Kdysi byla velkým českým hitem písnička "Holky z naší školky."

14.5.2011 v 20:27 | Karma: 22,04 | Přečteno: 2587x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Zdravotní péče a naše "město" Česko

Velkoměsta ve světě mají desítky miliónů obyvatel. Japonské Tokyo není vlastně jen město se 12 milióny obyvatel, ale už také region Kantó se 40 milióny obyvatel, včetně měst Jokohama a Kawasaki. Mexické hlavní město "Ciudad de México" má současný odhad 25-28 miliónů obyvatel. Metropolitní oblast Los Angeles tvoří údajně 80 měst (konurbace) se 17,5 milióny obyvatel ve městech Santa Monika, Pasadena, Beverly Hills, Hollywood a dalších. Hollywood jako čtvrť Los Angeles, ale nemá vlastní samosprávu. Že by se to obešlo bez zbytečných úředníků ?Poslední sčítání obyvatel malého Česka, z března letošního roku, vykáže jistě méně než 11 miliónů obyvatel. Ale také naše malé "město" Česko má mnoho menších měst jako Brno, Liberec, Olomouc, Plzeň aj. Bohužel, naše město Česko, má obrovský byrokratický aparát. Má nejen parlament, ale i senát, mnoho ministerstev a dalších státních úřadů. Mnoho primátorů, jejich náměstků a další desetitisíce úředníků zajišťujících chod našeho ministátu. Podle jednoho z Parkinsonových zákonů časem ve státě " Náklady na administrativu převýší hrubý národní produkt". Je to pochopitelně mírná nadsázka, ale někdy mám pocit, že se k této hranici blížíme. Úředníci a politici berou vysoké platy. A lidé ve výrobě i výzkumu, kteří skutečně vytvářejí hodnoty, proč nejsou patřičně ohodnoceni ?

25.4.2011 v 18:13 | Karma: 20,26 | Přečteno: 3475x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Úpadek Sazky a morálky

Šéf zadlužené Sazky má plat jako celá česká vláda dohromady. To je ale titulek jiného článku. Není divu, že se o dění v Sazce zajímá také prezident republiky, s příjmem "relativně" chudého příbuzného. Většina sázkových společností v České republice vybírá od sázejících poplatek za služby 5 - 10%. Sazka však podle herního řádu více než padesát let rozdělovala na výherní jistinu jen 50% z lidmi vsazených peněz na Sportku a Šanci. Zbývající polovina peněz měla být určena na rozvoj sportu a tělovýchovy v ČSR i pak ČR.Pochopitelně jako akciová společnost si SAZKA řídí toky peněz tak, aby byli spokojeni pokud možno akcionáři, ale hlavně dozorčí rada a představenstvo. Bohužel určování výše platu a odměn managementu Sazky nemá kontrolní mechanismy. A tak platy jsou sice možná zdůvodnitelné miliardovými obraty i zisky loterijní společnosti, ale jsou zcela amorální vzhledem k částkám, které jsou poskytovány sportovním svazům, Českému olympijskému výboru, tělovýchovným jednotám a sportovním klubům. Není divu, že na adresu představitelů Sazky a ČSTV se objevilo označení, že jsou hrobaři českého sportu. Umělecká skupina Czakra pověsila figuriny sportovců v blízkosti sídla Sazka v Praze 9-Vysočanech. Jiní aktivisté vytiskli stokoruny s vyjádřením o tunelování sportu Sazkou. ( fotografie Jiří Benák idnes.cz )

16.4.2011 v 21:23 | Karma: 17,69 | Přečteno: 2799x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Ať se politické strany financují samy.

Kdysi jsem viděl obrovský plakát , na kterém známý politik oznamoval občanům České republiky : " Mám vás rád ". Tak si říkám, proč by nás neměl rád, když mu z našich daní platíme nejen plakáty, ale i další výhody a požitky. Před časem se zeptal jeden z bývalých premiérů novinářů : " Kdo z vás to má ? " a mluvil o svých finančních příjmech. Shodou okolností to byl zástupce strany, která měla v programu sociální opatření "teoreticky" ve prospěch občanů a péči o "obyčejného člověka". Na serveru www.nasepenize.cz se uvádí statistické údaje, že 91 % dotázaných z řad českých občanů nesouhlasí s tím, aby státní příspěvek dostaly i politické strany, které se nedostaly do parlamentu. V exkluzivním průzkumu (SANEP) z roku 2009 také 87% občanů ve věku od 18 do 65-ti let vyjadřuje nesouhlas se státním příspěvkem poslaneckým stranám, když poslanci a senátoři těchto stran pobírají navíc vysoké platy, různé náhrady a příplatky za funkce v mnoha výborech a podvýborech zákonodárných sborů. Možná jsem politicky naivní, ale jestliže většina občanů nesouhlasí se státním příspěvkem politickým stranám, tak by to měli námi zvolení - naši zaměstnanci poslanci - respektovat. Bohužel důvěru svých voličů snadno zklamou a nezruší státní příspěvky svým politickým stranám - tj.sami sobě.

12.3.2011 v 8:57 | Karma: 26,27 | Přečteno: 2862x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Z malých důchodů se přidá bohatším důchodcům ?

Lidé s vysokými příjmy chtějí i vyšší důchody. Zvykli si žít na vysoké úrovni a pokles životní úrovně při odchodu do důchodu těžko přijímají. Neberou v úvahu, že se svými troj i vícenásobky průměrné hrubé mzdy v ČR si po desítky let mohli vytvořit velké finanční rezervy v bankách.Takové rezervy na horší časy si lidé s průměrným a podprůměrným příjmem velmi obtížně vytvářejí. Nejmenovany právník v důchodu měl dost času, a tak provedl rozbor, jehož závěry se mu podařilo prosadit v parlamentu i u kolegů právníků u Ústavního soudu. Ti tento návrh pochopitelně schválili. I soudci Ústavního soudu budou jednou v důchodu. Argumentuje se tím, že lidé s vysokými příjmy odváděli státu vysoké daně i sociální pojištění a nedostávají odpovídající důchody.Právník pozapomněl, že mnoho lidí s nižšími příjmy v době nemoci berou jen část mzdy. Soudci berou plné platy, bez ohledu na to, zda jsou nebo nejsou dlouho nemocní. A také dostávají vysoké platy, které jsou silně nadhodnocené, aby se "údajně" zabránilo možnosti korupce. A co matka samoživitelka, která při nemoci nemá peníze pro své děti ani na jídlo a oblečení? Jedna z nich nedávno skočila společně s dětmi z okna. Poslanci parlamentu velmi často nejsou přítomni na důležitých zasedáních a přesto berou plný plat s mnoha příplatky. I oni budou jednou důchodci.Tak proč by si neschválili vyšší důchody ? Je třeba myslet na zadní kolečka. Jako občané státu jsme sice zaměstnavateli poslanců, ale naši zaměstnanci poslanci a senátoři si schvalují platy bez ohledu na nás občany.

27.2.2011 v 16:28 | Karma: 33,83 | Přečteno: 3131x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Člověk - homo computerus - degeneruje ?

Kategorie různých závislostí se rozšiřuje od alkoholismu, tabakismu až k závislostem na mobilních telefonech, počítačích a internetu. Psychiatři už pro to mají názvy. Několik miliónů let se " homo erectus" člověk vzpřímený pohyboval vlastní silou po zemi. Prošel dalšími stádii vývoje. Pak se stal člověkem moudrým " homo sapiens ", který začal používat technické vynálezy, aby si usnadnil život. Nemusí už pracně kopat do země jámy na lov mamutů. Bagry a razicí stroje vykopou tunely pro vlaky, metro i dálnice, aby lidé nemuseli chodit a mohli snadněji jezdit. Počítače dnes řídí většinu složitých zařízení od kosmických stanic, letadel, lodí, vlaků až po automatické pračky či jaderné elektrárny. Možná máte i ve svém automobilu počítač hlídající spotřebu, řídící motor, brzdy nebo chování podvozku. Co ale, když se počítače porouchají ? To je dost děsivá představa. Bohužel, takové situace nastávají.

8.12.2010 v 22:34 | Karma: 17,72 | Přečteno: 3635x | Diskuse| Hyde park

Miroslav Štorch

Jak lékaři odcházejí - do politiky i jinam

V současném parlamentu České republiky je mezi poslanci více než 10% lékařů (21) a v senátu téměř 15%. Plat primátora Prahy nebo starosty větších obcí je pro některé lékaře výnosnější než odměňování primářů. Ale většina lékařů zůstává pracovat na svých místech, protože je pro ně zajímavější medicína než politické šachy a nechutné zákulisní tahy různých politických stran. Pokud narůstají intriky na pracovištích, tak někteří lékaři odcházejí do privátní praxe nebo i do zahraničí. Jiní podnikají mimo medicínu a současně se prosazují v politice jako např. současný středočeský hejtman. Na místě pražského primátora nyní vystřídá Doc.MUDr. Svoboda, CSc. lékaře Pavla Böhma. Ostatně bývalý ministr obrany ČR a pozdější náměstek ministra financí MUDr. Martin Barták je povoláním také lékař - neurochirurg, který stážoval na Harvardu a v Oxfordu

21.11.2010 v 21:25 | Karma: 26,12 | Přečteno: 7288x | Diskuse| Hyde park

Miroslav Štorch

Chudnutí občanů-následek tunelování a vládnutí

Jednotlivé ministerské rezorty se perou o finanční příděly ze státního rozpočtu. Stíhačky Gripen pronajmuté za miliardy zajisťují vzdušnou bezpečnost u nás i v jiných zemích. Nově zakoupené dodatečně pancéřované obrněné vozy Pandury neplavou, ač dříve plavat měly. Zprostředkovatelé dostali tak vysoké provize, že to neprošlo bez povšimnutí policie v Rakousku, Švédsku, Česku i na Slovensku. Jaké jsou výsledky šetření ? Jaderná elektrárna Temelín bude potřebovat asi nový výrobní blok, aby se údajně zlevnil elektrický proud a snížilo se množství emisí v tepelných elektrárnách ? Není to tak dávno, kdy se zdůvodňovala výstavba Temelína tím, že se výrazně zlevní elektrický proud pro řadového občana republiky i podniky. Jak dalece se nám tím mohla zlevnit výroba a zvýšit životní úroveň ? Podle posledních zpráv se v příštím roce zvýší výrazně cena elektrické energie. Jako hlavní důvod se uvádí dotování projektů solárních elektráren, ale jaké jsou skutečné důvody? Jestliže v ČEZu má značný počet pracovníků v "polostátním" podniku vyšší měsíční plat než prezident České republiky, tak asi něco není v pořádku. Místo zlevnění el. proudu u nás v Česku - se dočteme, že se elektřina jako obchodní komodita, úspěšně vyváží a ČEZ kupuje podíly elektrárenských podniků v Bulharsku a jinde. Občané i podniky budou platit více a zvýšení ceny eletřiny se samozřejmě promítne do vyšších cen všech výrobků. Mnoho lidí, včetně důchodců, už zrušilo el.vytápění v domácnostech, protože jejich příjmy nestačí na podporu zisků manažerů ČEZu.

24.10.2010 v 20:55 | Karma: 34,94 | Přečteno: 4334x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Čtyřista let na splnění předvolebních slibů

Musím se sklonit před moudrostí a stručností Vladimíra Renčína, kterému stačí nakreslit půvabný obrázek s výstižným komentářem a vydá to za dlouhé blogy. Čínské přísloví údajně říká :" Jeden obrázek poví více než tisíc slov." Dovolil jsem si použít dva obrázky z internetové vernisáže www.rencin.cz

14.10.2010 v 22:26 | Karma: 22,75 | Přečteno: 3468x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Mimozemšťané si od nás půjčují věci

Taky občas něco hledáte a dlouho to nemůžete najít ? Pak se vám to najednou objeví na místě, kde jste to nejméně čekali ? Nebo se vám objeví hledaný předmět přímo před nosem, kde jste ho předtím určitě neviděli ? Mám na to uklidńující teorii, kterou potvrzuje praktický život. Když něco nemůžete najít, tak za to mohou mimozemšťané. Přece není možné, aby v obrovském množství galaxií ve vesmíru nebyl jiný inteligentní život.

28.9.2010 v 14:41 | Karma: 18,74 | Přečteno: 2068x | Diskuse| Hyde park

Miroslav Štorch

Čestný občan Kryr na zahájení školního roku

Přesně před 34-mi lety bylo uděleno čestné občanství města Kryry tehdy ještě československému občanovi ze slovenského města Skalica ( 3.září 1976). Od roku 1968 jezdil pravidelně na chmelové brigády do Kryr. Nyní již slovenský občan, JUDr. Dušan Krivský, přijíždí už více než 40 let na chmelovou sezónu do městečka Kryry, které má v okolí velké množství chmelnic. Je vázán silnou citovou vazbou na místo, které ho v mládí zaujalo svou krásou a přívětivými lidmi, kteří si váží jeho náklonnosti. A tak se stal, slovenský fanda chmelových brigád, čestným občanem Kryr. Nad městem se tyčí krásná Schillerova rozhledna, ze které je nádherný panoramatický výhled na Rakovnickou pahorkatinu a Doupovské hory. A je nyní často navštěvována turisty, kteří mohou dojet automobilem až na místo.

3.9.2010 v 21:04 | Karma: 15,00 | Přečteno: 4027x | Diskuse| Ústí nad Labem

Miroslav Štorch

Jak dostat mrtvici z dopisu od pojišťovny

Možná vás také po návratu z dovolené čekal ve schránce dopis České pojišťovy s fakturou na částku vyšší než 40 tisíc korun. Řadě důchodců, ale i zaměstnaných to vyrazilo dech, protože to je pro ně velká částka. Některým se i zatmělo před očima a o slabší povahy se pokoušela nevolnost hraničící s mrtvicí ( mozkovou příhodou.) Byly tam fakturovány jednotlivé položky za opravy vytopeného bytu u sousedů právě v době vaší dovolené. V době povodní to vypadalo velmi věrohodně, protože pojišťovna většinou nevyhazuje naše peníze zbytečně.

18.8.2010 v 17:44 | Karma: 23,97 | Přečteno: 2786x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Bude nám Brusel určovat prázdniny pro děti ?

Podle doporučení Evropské komise by mohlo dojít v Česku k rozložení tradičních dvou měsíců prázdnin do 4 měsíců. (červen-září). Podle vyjádření českých čtenářů na internetu je proti přibližně 85% lidí a pro změnu pouze 15%. Každé změny mají výhody a nevýhody. Většina rodičů si plánuje společnou dovolenou s dětmi na červenec a srpen, ale v této době většinou rostou ceny ubytování a potravin v rekreačních místech. Přesně podle "zákona" poptávky a nabídky. Vzpomínám si na vlastní dětství, kdy jsem několik týdnů prázdnin trávil v technické kanceláři mého otce u rýsovacího prkna, protože letní tábor začínal později. U dědečků a babiček tehdy v Praze také nebyl příliš čistý vzduch, a tak řada rodičů hledala různé možnosti zabezpečení dohledu nad dětmi v průběhu prázdnin. Ve Velké Británii je podle zákona samozřejmou nutností najímání pečovatelů o děti "au pair", ale v Česku to není tak časté. Jak ale mají rodiče zajistit dozor nad dětmi, když jsou v zaměstnání a děti mají školní volno ? Prarodiče často chodí také ještě do zaměstnání a bydlí mnohdy na vzdálených místech.

6.8.2010 v 17:27 | Karma: 21,10 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Jízda bez řidičáku je jen přestupkem ?

V pátek večer havaroval v Praze s automobilem šestnáctiletý lehce opilý mladík bez řidičského průkazu. Po přeletu středního travnatého pruhu narazil těžký Volkswagen Passat do kamionu v protisměru. Naštěstí nezabil v protisměru nikoho v osobním autě. Řidič kamionu vyvázl bez zranění jen s leknutím a opilý mladík byl lehce zraněn, ale jeho mladý spolujezdec byl zraněn těžce. Hasiči je museli obtížně vyprošťovat ze zmuchlané karoserie. Soudní postih bude vzhledem na věk mladistvého asi nižší.

24.7.2010 v 22:47 | Karma: 42,41 | Přečteno: 12342x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Když nám Slunce o dovolené škodí

Jako ptáci na podzim táhnou ze severu na jih, tak se v létě přesouváme spolu s milióny dalších lidí o dovolených mimo svá hnízdiště. Někteří k jižním mořím, jiní do hor, další k řekám a jezerům. Někdo loví ryby, další sjíždějí řeky. Mnozí hledají v lesích houby a chodí na dlouhé výlety, ale všechny zajímá jaké bude počasí. Zda bude svítit sluneční světlo a osvětlovat nádherné dny klidu a odpočinku, kdy nemusíme přežívat v továrnách, kancelářích, školách či bytech. Přejeme si, aby mraky nezakrývaly denní Hvězdu - jak se říká v pohádkách. Slunce má průměr větší než milión kilometrů, ale naštěstí je od nás více než 150 miliónů kilometrů. Jinak by nás spálilo a nic by tu nepřežilo.Bylo by nám horko jako na Merkuru a Venuši.

9.7.2010 v 23:27 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1870x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Zastřelený čerpadlář a zloději benzínu

Před časem byl zastřelen v noci mladý muž, který obsluhoval "benzínovou pumpu" v Ústí nad Labem-Předlicích, kde jsem občas tankoval. Četl jsem o tom v novinách a měl jsem pak vždy divný pocit, když jsem okolo jen projížděl. Když se zamyslíme nad tím, kolik lidí je při podobné práci v noci ohroženo, tak je snad možné obsluhu v Čechách vyřešit jinak. Některé čerpací stanice po 22 hodině uzavírají vstupní dveře do prodejen a zákazníci platí pohonné hmoty bezpečnostním okénkem předem. Až po zaplacení je uvolněno ve stojanu odpovídající množství pohonných hmot. Mnoho čerpacích stanic ale podobné vybavení nemá. Některé firmy z důvodů bezpečnosti i úspor platů zaměstnanců mají přes noc pro jistotu zavřeno, i když tak přicházejí o tržby. Mám pocit, že někteří zaměstnavatelé šetří náklady na moderní vybavení čerpacích stanic za cenu vystavení svých zaměstnanců možnosti přepadení. V zahraničí je běžné, že přijedete k čerpací stanici v noci bez obsluhy, kde je výdejní automat. Zaplatíte bankovkou a teprve potom ze stojanu natankujete přesně odměřené množství paliva. Navíc majitel nemusí platit dlouhé noční služby zaměstnancům při malém zisku.

5.6.2010 v 0:09 | Karma: 15,12 | Přečteno: 1759x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

UFO u Kryr a Rabštejna

Jak již uvedlo několik dalších blogerů, tak v době Velikonoc byl zaznamenám několikrát přelet UFO nad Rakovnickou pahorkatinou a Rabštejnem nad Střelou. V městečku Kryry je krásná Schillerova rozhledna, ze které je možné snadno sledovat rozsáhlý prostor. Právě v neděli 4.dubna jsem vyfotografoval ve večerních hodinách světlý disk, který se pohyboval s velikým zrychlením. Proto jsou jeho obrysy nezaostřené. Hloubka ostrosti snímku je horší vzhledem k menší intenzitě osvětlení večer. Místopřísežně prohlašuji, že nejde o fotomontáž a snímek nebyl nijak upravován. Uvnitř letícího objektu nebyly pozorovány žádné postavy nebo projevy života. Pohyboval se neslyšně ve výšce asi 20 metrů nad terénem. Přistál pod rozhlednou (klik) v místě, které je na panoramatickém pohledu z rozhledny vyznačeno žlutozeleným čtvercem s černým středem. Než se však pozorovatelé stačili přiblížit, tak rychle odletěl. V blízkosti místa přístání je pěkný velký kříž. Je zajímavé, že toto místo vykazuje na gravimetru nižší přitažlivost než terén v okolí. Rašící jarní tráva zde nebyla spálená, ale jen mírně polehlá. Nebyly nalezeny žádné geometrické obrazce. GPS souřadnice místa přistání 50°10 ́19,92" N , 13°25 ́47,64" E.

9.4.2010 v 19:06 | Karma: 15,48 | Přečteno: 2862x | Diskuse| Cestování