Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

Rozhlasové informace o tenisových utkáních.

Když hrály naše reprezentantky Šafářová a Strýcová v tenisu s Italkami Errani-Vinci ve čtvrtfinále OH, tak to nepřenášel 11.srpna žádný český televizní kanál a ani stream. Vzhledem ke koncesionářským poplatkům a ročnímu rozpočtu České televize kolem 7 miliard korun to je dost špatná vizitka organizování přenosů z olympijských her 2016. Když se podíváte na facebook České televize, tak je tam negativních hodnocení přenosů z OH celá řada. Výmluva českých televizních komentátorů, že tenisový zápas o semifinále se odehrává na "netelevizním kurtu" byla nepodložená, protože jiné streamy než ČT tento zápas přenášely. A tak místo televizního přenosu tenisu nám komentátor občas laskavě hlásil stav na kurtu, který jsme neviděli. Druhý den 12.srpna nastala podobná situace, protože Petra Kvitová hrála od 17.40 zápas se Svitolinovou a od 17.55 hrálo semifinále duo Šafářová-Strýcová s Makarovou-Vesninou. Opět pro Českou televizi neřešitelný problém. Převážně se přenášel zápas Kvitové a následovalo opět trapné rozhlasové hlášení o stavu semifinále čtyřhry žen. Na žádném streamu ČT nebyla čtyřhra dostupná. Velká škoda a ostuda organizátorů přenosů do Česka.

Naštěstí porážku sester Williamsových jsme v přenosu viděli.

Nevhodné komentáře u sportu

Česká televize vyslala za peníze koncesionářů velký počet sportovních komentátorů a expertů z řad bývalých úspěšných sportovců. Většina komentátorů má příjemnou barvu hlasu a vhodné připomínky k soutěžím, ale hlasy některých jsou na poslech nepříjemné a naštěstí je nevidíme na obrazovce. Když navíc někdo není schopen mluvit plynule bez vloženého "éééé" v jedné větě, tak by měl asi uvažovat o jiném zaměstnání, protože nepatří mezi povolané ke sportovnímu komentování. Jestliže někdo neumí citlivě komentovat děj na obrazovce a oznamuje televizním divákům informace, které jsou nezajímavé, tak by mu měl vedoucí sportovní redakce poradit. Například. - jakou operaci prodělala při rakovině matka zahraničního závodníka. Chápu, že v průběhu olympijských her se komentátoři příliš nevyspí a mohou mít zažívací obtíže z nepravidelného stravování, ale nemělo by to mít velký vliv na jejich výkon. Ve snaze o rychlý přísun informací vznikají přebrepty typu - " Český medvěd Josef Dostál má 202 centimetrů a 115 kilometrů." Jiný komentátor má styl komentování jako průvodce na zámku. S jistým pathosem nám oznamuje co vidíme na obrazovce vpravo a co vlevo. Pobavila nás perla :" Chorvatsko získalo zlatou olympijskou medaili v jachtingu ve třídě 470. Tak uvažuji nad tím, proč zatím nezískalo žádnou medaili na minulých olympiádách, když mají moře." Naštěstí druhá komentátorka - expertka na jachting - Lenka Šmídová - stříbrná z jachtingu na OH 2004 ho taktně upozornila, že dříve to bývala Jugoslávie.

Mnoho lidí nebylo spokojeno s informačním systémem na webu ČT, který nebyl včas aktualizován a měl někdy nic neříkající nápisy.

Zajímavé byly rozhovory s trenéry a bývalými olympioniky.

Většina přenosů a rozhovorů z OH byla výborná

Abych jenom nehaněl, tak musím ocenit práci těch zkušených komentátorů, kteří po dlouhou dobu vydrželi citlivě a odborně přidávat informace, které diváci neznali nebo neviděli na obrazovce. A ti začínající nezkušení komentátoři by se to nejlepší měli naučit od těch zkušenějších. I když i zkušený komentátor se občas splete. Ve finále štafet mužů na 4x100 m tvrdil komentátor, že finišman štafety USA skočil do cíle, ale opakovaný záběr doběhu u cíle ukázal, že finišman upadl daleko za cílem. I mistr tesař se občas utne.

 Hry v Riu byly krásně barevné a nebyla tam většinou extrémní vedra. Ty příští hry v červenci a srpnu 2020 v Tokyu budou venku bez klimatizací asi v extrémních vedrech. Kdysi jsem tam byl právě v červenci a každý den tam bylo přes 42°C. Doufejme, že sportovci to přežijí a přenosy budou bez chyb.

 

Autor: Miroslav Štorch | pondělí 22.8.2016 21:46 | karma článku: 25,27 | přečteno: 3562x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10