Miroslav Štorch

Odhadnete kdo vyhraje letos na tenisovém US Open ?

Letošní vítězka Wimbledonu Petra Kvitová (5) i vítězka Paříže Na-Li (6) skončily v 1.kole. Pak vypadly i další vysoko nasazené hráčky jako Zvonarevová (2),finalistka Wimbledonu Šarapova (3), Azarenková (4),Schiavone (7) i Bartoli (8). Naopak do semifinále se probojovala nenasazená hráčka Angelika Kerber z Německa, která je v současnosti na 92.místě řebříčku WTA. Proti ní nastoupí 9. nasazená Australanka Samantha Stosur. Ve druhém semifinále nastoupí současná světová jednička - Dánka Caroline Wozniacki, která zatím nevyhrála žádný turnaj Grand Slamu. Proti ní bude hrát po delším zranění jako favoritka domácí Serena Williams - držitelka 13-ti vítězství na turnajích Grand slamu a navíc 12-ti titulů ve čtyřhrách se sestrou. Je to také bývalá první hráčka světového žebříčku. Předpokládané finále Williams - Stosur by snad měla vyhrát mnohonásobná vítězka, pokud se nezraní. Ale teď v září dosáhne už 30-ti let jako v srpnu Federer.

10.9.2011 v 15:09 | Karma: 15,38 | Přečteno: 1767x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Zemětřesení na US Open - vyhraje Williamsová a Djokovič ?

Po skutečném zemětřesení (5,9 stupně Rich.stup) došlo v New Yorku na tenisovém mistrovství USA k překvapivým vyřazením favoritek zejména v kategorii žen. Nejprve vypadla v 1.kole letošní vítězka Wimbledonu Petra Kvitová, a pak také skončila v 1.kole letošní vítězka grandslamové Paříže Číňanka Na-Li. Obě prohrály s nenasazenámi hráčkami z Rumunska Ve druhém kole vypadla rychle 7.nasazená Bartoli z Francie a 14.nasazená Slovenka Cibulková. Také polská hráčka A.Radwaňská nasazená jako č.12 byla vyřazena málo známou a nenasazenou Němkou Angelikou Kerberovou. Ta pak porážela jednu hráčku za druhou a probojovala se až do semifinále, kde se utká s Australankou Stosurovou, která vyladila konečně formu. Ve druhém semifinále nastoupí domácí Serena Williams proti světové jedničce Dánce Caroline Wozniacké. Američanka se po zranění rozehrála a zdá se, že neumožní první hráčce světa hrát o grandslamový titul. Můj tip na výsledek finále žen - zvítězí Serena Williams nad Australankou Amandou Stosur 2:0

9.9.2011 v 23:35 | Karma: 6,37 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Zvítězí hermafrodit na atletickém mistrovství světa ?

Mezinárodní atletická federace IAAF sice povolila start jihoafrického sportovce Caster Semenya v kategorii žen, ale diskuze kolem jeho (jejího) startu v běhu na 800 metrů stále neustávají. Povolený start je výsledkem dlouhodobého vyjednávání sportovních diplomatů z Afriky, kteří používali silné nátlakové metody. Mimo jiné tvrdili, že snahy o vyloučení uvedeného sportovce mají rasistický podtext. A tak se v sobotu 4.září možná můžeme dočkat překonání světového rekordu Jarmily Kratochvílové. V semifinále zvítězil-a Semenya s velkou převahou a zítra ve finále na 800 m v korejském Daegu můžeme očekávat nerovný boj ostatních závodnic s jihoafrickým "zázrakem" přírody. Je podivné, že v době rázného postupu proti dopingu ve sportu je umožněn start v kategorii žen osobě, která má 3x větší hladinu mužského hormonu testosteronu než ženy. Kdyby to bylo zjištěno u jiné závodnice, tak by byla diskvalifikována minimálně na 2 roky ze sportovních soutěží. Dokonce bývají diskvalifikováni i sportovci bez prokázaného dopingu, ale při výskytu látek obvykle maskujících doping. Přístup mezinárodní atletické federace je velmi zvláštní. Uvidíme jaké budou reakce diváků a novinářů po ukončeném finále zítra. Zlatá medaile z MS 2009 v Berlíně jí byla ponechána. Podle mého mínění by asi měla startovat mezi muži.

3.9.2011 v 21:18 | Karma: 23,20 | Přečteno: 2769x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Favorit Bolt vypadl a Šebrle se snažil

Novější pravidla atletiky vyřadila sprinterského favorita Bolta ve finále mistrovství světa na 100 m. Vyběhl dříve než zazněl startovní výstřel. Pak ze sebe ve vzteku strhl jamajský dres a dlouho se nemohl s neúspěchem vyrovnat. Stejně tak byla letos vyřazena na atletickém MS řada dalších běžců i běžkyň. Anglický sprinter Chambers se v semifinále jen zhoupnul v elektronicky kontrolovaných zátěžových blocích a nevyběhl. Přesto byl také přísně vyřazen. Bohužel zpřísnění pravidel je diktováno požadavky televizních společností, kterým nevyhovuje opakování nepovedených startů v atletice a prodlužování přenosů. V současné době v mnoha sportech rozhodují o pořadí zlomky vteřin. Na nedávném mistrovství světa v plavání byli vyhlášeni na 1.místě dva francouzští plavci, kteří dohmátli na setinu vteřiny ve stejném čase. Také ve sjezdovém lyžování závodníci dojeli do cíle na setinu ve stejném čase. Rozlišování na tisíciny sekundy je sice technicky možné, ale bylo použito jen dříve na olympijských hrách. Náš skokan Jakub Janda se stal vítězem Turné čtyř můstků (2005/6) společně s finským skokanem Ahonenem, protože měli po osmi skocích stejný bodový výsledek 1081,5 bodů. A tak poprvé v historii byli vyhlášeni dva vítězové.

28.8.2011 v 18:53 | Karma: 14,37 | Přečteno: 2373x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Vyhraje Petra Kvitová Wimbledon? Tipujte s námi !

Devítinásobná vítězka Wimbledonu v soutěži žen - Martina Navrátilová tipovala od začátku letošního londýnského turnaje, že Petra Kvitová může být vítězkou. Jiný vícenásobný vítěz tohoto turnaje Boris Becker předpovídal finále Azarenková - Šarapovová. Na to však nedojde, protože včera Petra Kvitová důrazným podáním a nátlakovou hrou porazila letos Azarenkovou podruhé. Poprvé to bylo v Madridu na antuce, kde naše hráčka vyhrála celý turnaj. Proč by tedy nemohla vyhrát celý turnaj i ve Wimbledonu, když hra na trávě velmi vyhovuje jejímu hernímu stylu ? Už minulý rok zde postoupila do semifinále. Pod vedením svého trenéra Davida Kotyzy se stále zlepšuje a hlavně je psychicky odolná při nesnázích na kurtu. To už dokázala v řadě těžkých utkání. Jak říká její trenér: " Velké zápasy Petra umí ! "

1.7.2011 v 10:46 | Karma: 28,79 | Přečteno: 6228x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Vyhrají česká děvčata čtyřhru v Paříži ?

Zda-li vyhraje Nadal a Li-Na? Možná vyhrají i naše hráčky čtyřhru ? Překvapivé vyřazení světové jedničky Wozniacké, druhé Clijstersové a nasazené trojky Zvonarevové jsou ostrým kořením letošního turnaje na kurtech Rolanda Garrose v Paříži. Pro české fandy tenisu bylo velmi hořké vyřazení šestého nasazeného Berdycha hned v prvním kole domácím hráčem na 140.místě ATP. Kdo ten zápas viděl, tak ví, jak francouzské hlediště hnalo domácího D ́Artagnana - Roberta do boje. Berdych sice vedl 2:0 na sety a stejně prohrál. V minulém roce prohrál v Paříži až v semifinále. Ve Wimbledonu došel dokonce až do finále s Nadalem. V osmifinále žen vypadla naše devátá hráčka světa Petra Kvitová se šestou nasazenou Li-Na z Číny, i když vyhrála první set 6:2. Azijská hráčka má v současné době vynikající formu a ve čtvrtfinále porazila 2:0 čtvrtou nasazenou Azarenkovou z Běloruska, kterou sázkové kanceláře tipovaly na vítězku celého turnaje. V diskuzi pod článkem můžete sami zkusit tipovat vítězku ženské soutěže a soutěže mužů v Paříži.

1.6.2011 v 21:57 | Karma: 14,68 | Přečteno: 2946x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Vyhraje letos tenisový Grand Slam Čech ?

Někdo si řekne, že je to nesmysl, protože dnes na Australian Open zvítězil Srb Novak Djokovič. Ale v kategorii juniorů suverénně zvítězil ve finále český sedmnáctiletý talent a v soutěži nasazený jako č.1 - Jiří Veselý z Příbrami (nar.10.7.1993). V Austrálii zvítězil letos jak v kategorii "Boys" 2 : 0 (6:0, 6:3) nad domácím Lukem Savillem, tak i v soutěži čtyřher společně se Slovákem Filipem Zahoranským také 2 : 0 nad domácími juniory. V žebříčku mužů je zatím na 864.místě ATP, ale v letošním roce by rád postoupil podstatně výš. V minulém roce získal zlatou medaili ve čtyřhře na Olympijských hrách mládeže v Singapuru společně se svým anglickým spoluhráčem Goldingem. V Čechách je považován společně s dalšími hráči za nástupce Berdycha a Štěpánka, kteří zatím nezískali žádný Grand slamový titul. Poslední titul získal v roce 1998 na Australian Open Petr Korda. Veselý má výšku moderních tenistů (195 cm) a hraje levou rukou jako Rafael Nadal nebo Rod Laver. V Austrálii si zahrál jako sparing partner Davida Ferrera, protože modeloval přípravu na levorukého Nadala. Podává rychlostí až 213 km/h. Při své nedávné návštěvě v Ostravě mu radil i náš bývalý světový hráč č.1 - Ivan Lendl, se kterým si zahráli mladí hráči také na kurtu. Tenis hraje od 4 let pod vedením svého otce, bývalého ligového hráče tenisu. Doufejme, že k juniorského poháru na Grand slamu získá podobné poháry i v kategorii dospělých, jako Ivan Lendl, jenž v Austrálii zvítězil v letech 1989 a 1990. Ivan Lendl zvítězil v juniorských soutěžích Wimbledonu a Paříže v roce 1978. V Paříži pak třikrát zvítězil jako dospělý v letech 1984,1986 a 1987. Na US Open dokonce zvítězil třikrát po sobě 1985 - 1987.

30.1.2011 v 19:54 | Karma: 16,47 | Přečteno: 2484x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Příjemná tenisová překvapení v Melbourne 2011

Tenisové fandy dnes potěšilo skvělé vítězství 2:0 naší Petry Kvitové nad domácí Samanthou Stosur, která hrála v minulém roce finále RG v Paříži. Domácí hráčka až příliš chtěla zvítězit před svými diváky, kteří ji bouřlivě povzbuzovali. Stosurová je nyní šestá na žebříčku WTA a naše hráčka je zatím na 28.místě. Navíc v noci porazila Iveta Benešová 2:1 šestnáctou nasazenou Rusku Pavlučenkovou. Obě naše hráčky postupují do 4.kola - což je jejich největší úspěch v Austrálii. V dalším kole se utká Petra Kvitová s italskou Flavií Pennettaovou, která je nasazená jako č.22. Podle mého názoru ji může naše hráčka v současné formě porazit, ale každý zápas je jiný. Iveta Benešová (60) se ve 4.kole utká s druhou hráčkou světa Zvonarevovou. Ta v nočním utkání 3.kola porazila naši Lucii Šafářovou 2:0. Naše poražená hráčka tak může v dalším utkání naplno fandit svému příteli Tomáši Berdychovi (6), který se utká s 9. hráčem Fernadem Verdascem o postup do čtvrtfinále. V případě vítězství by to také byl Berdychův největší úspěch v Austrálii. Po loňském semifinále v Paříži a finále ve Wimbledonu by si Tomáš Berdych mohl vylepšit bodové hodnocení na žebříčku ATP. Pěkného úspěchu by také mohla dosáhnout česko-slovinská dvojice tenistek Peschke-Srebotnik ve čtyřhře žen, která porazila Hlaváčkovou a Hradeckou 2:1 ve 2.kole.

22.1.2011 v 14:06 | Karma: 13,79 | Přečteno: 2245x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Berdych nebo Nadal ? - tipovací soutěž pro čtenáře.

Kdo bude vítězem mezinárodního mistrovství mužů v tenisu na travnatých kurtech All England Clubu ve Wimbledonu 2010 ? V diskuzi pod článkem si můžete zapsat svůj tip včetně poměru setů. Zítra večer po zápasu si můžete vyhodnotit správnost svého tipu. Nejlepšímu tipujícímu pošlu podpis Tomáše Berdycha bydlícího oficiálně v Monaku. Tomáš Berdych nasazený č.12 nebo Rafael Nadal nasazený č.2 a současná světová jednička? Po 23 letech máme zase mužského zástupce ve finále Wimbledonu. Bývalá světová tenisová jednička Ivan Lendl bohužel dvakrát neuspěl v letech 1986 a 1987 a místo poháru získal stříbrný památeční talíř. V roce 1973 zvítězil legendární Jan Kodeš nad ruským tenistou Alexandrem Metrevelim v době bojkotu Wimbledonu řadou světových tenistů. Mistr světa v hokeji 1947 a sportovní unikátní talent Čech Jaroslav Drobný porazil ve finále Wimbledonu 1954 Australana Kena Rosewalla. Bohužel v té době měl po emigraci egyptské státní občanství. V roce 1948 získal dokonce stříbrnou olympijskou medaili s čekoslovenským hokejovým týmem jako útočník.

3.7.2010 v 18:32 | Karma: 12,91 | Přečteno: 2319x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Vyhraje někdy Česká republika mistrovství světa v kopané?

Bývalé Československo už bylo ve finále mistrovství světa v kopané dvakrát, a tak snad by se to za určitých podmínek mohlo do třetice podařit, ne ? V roce 1831 byla založena Cizinecká legie - elitní vojenská formace, která sloužila zájmům Francie zejména pro boje v koloniích, ale bojovala i v Evropě. Současné fotbalové mužstvo Francie odjelo již z mistrovství světa v kopané domů, stejně tak jako Itálie, která byla vyřazena také díky Slovensku. Na mistrovství světa mají různé státy celou řadu legionářů, kteří dostali urychleně nové občanství, aby mohli reprezentovat svou novou zemi. Někteří se tam již narodili, ale jejich rodiče přišli třeba z kolonií. Zinedine Zidane se narodil už v Marseille jako syn Alžířanů. Střelec postupového gólu německé reprezentace na MS v Jihoafrické republice má typický turecký vzhled i jméno Mesut Ozil. Jeden z hráčů Německa je potomkem rodičů z Ghany a jeho nevlastní bratr proti němu hrál za Ghanu. Také Velká Británie má také řadu reprezentantů z cizích zemí, kteří se přistěhovali do Spojeného království, nebo se tam již narodili jako potomci přistěhovalců. Stačí se podívat na fotografie reprezentačních družstev, kolik sportovců v globalizovaném světě startuje za různé země. Ve fotbalové reprezentaci USA startuje například i zástupce Brazílie, který se do USA přistěhoval. Asistentem trenéra USA je bývalý československý reprezentační hráč Luboš Kubík, který do Spojených států emigroval. Ve švýcarské reprezentaci v kopané je mnoho zástupců cizích zemí, protože ve Švýcarsku je každý šestý občan původem cizinec. Úspěšným sportovcům se uděluje občanství přednostně a rychleji než běžným přistěhovalcům.

27.6.2010 v 14:19 | Karma: 12,88 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Nesmyslný tenisový zápas ve Wimbledonu

Ve Wimbledonu se dnes hrál zápas, který bude asi zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Pátý set trval už 429 minut a byl za stavu 59:59 přerušen rozhodčím podruhé pro tmu. Obrovitý Američan Isner (206 cm -111 kg) hrál s Francouzem Mahutem (191 cm - 80 kg) jeden tenisový zápas téměř 10 hodin a hráči si mohli konečně odejít odpočinout. Protože se hrálo na pět setů, tak nemohla být použita tzv. zkrácená hra (tie-break), která končí sety za milosrdného stavu 7:6. Náš Tomáš Berdych porazil Němce Beckera za necelé dvě hodiny 3:0.

24.6.2010 v 0:27 | Karma: 15,25 | Přečteno: 3574x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Fotbalová spravedlnost a šílenství na mistrovství světa

Konečně snad fotbalová spravedlnost z neznámé vyšší moci funguje. Družstvo Francie, které postoupilo na MS díky podvodu s rukou hráče Henryho v utkání s Irskem - bude na mistrovství světa končit. Mezinárodní fotbalová federace FIFA nesprávné rozhodnutí rozhodčího v kvalifikačním utkání neopravila a hráče Henryho nepotrestala za nesportovní chování. A to má FIFA heslo na tričkách i čepicích " My game is FAIR PLAY." Morální rozklad družstva Francie se projevil na výkonech i náladě družstva. Vulgárními nadávkami útočníka Anelky francouzskému trenérovi se zabýval v televizi i francouzský prezident. Dnes francouzští hráči odmítli trénovat a vedoucí francouzského družstva rezignoval na svou funkci. Jen zázrak v posledním utkání skupiny by umožnil postup francouzského družstva do dalších bojů. Bohužel v podobné situaci je i družstvo Slovenska, které postoupilo na mistrovství světa z naší kvalifikační skupiny.

20.6.2010 v 22:01 | Karma: 34,67 | Přečteno: 6721x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Dva nové světové rekordy z Ostravy

Hodně fandů atletiky se těšilo, že na mítinku Zlatá tretra padne světový rekord v běhu na neolympijské trati 300 m. Fenomenální běžec Usain Bolt z Jamajky vysoký 196 cm ale očekávaný rekord nevytvořil. Zhoršené počasí, do kterého by ani psa nevyhnal, bylo proti. Deset let starý světový rekord 30,85 Michaela Johnsona z USA vydržel. Světové rekordy se opravdu nedají plánovat jako výrobky na běžícím pásu. Zejména proměnlivý vítr, nízká teplota a déšť silně ovlivňují výkony. Takové počasí bylo nepřítelem mnoha favoritů, kteří prohráli na Zlaté tretře - Barbora Špotáková v oštěpu, Blanka Vlašičová ve výšce atp. Někteří závodníci měli ale štěstí a vytvořili světové rekordy ve chvílích, kdy se počasí na chvíli umoudřilo. Kdo viděl televizní záběry z Ostravy, tak ví, jak proměnlivé podmínky byly díky lijákům.

30.5.2010 v 16:30 | Karma: 13,21 | Přečteno: 2373x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Silná vůle pro čtyři zlaté medaile ve Vancouveru

Na letošních para-olympijských hrách ve Vancouveru získala již čtyři zlaté medaile výprava přátel ze Slovenska. Navíc mají dvě stříbrné a dvě bronzové. Česká výprava má zatím jednu bronzovou medaili. Bohužel čeští sledge hokejisté budou bojovat už jen o páté místo s mužstvem Koreje, které ve kvalifikační skupině již porazili 4 : 2. V našich médiích jsou však výsledky paralympiády na okraji zájmu. Ve skupině naši hokejisté prohráli s favoritem USA 0 : 3 a s Japonskem 1 : 2. V kvalifikaci dále porazili naši mužstvo Itálie 3 : 2 až po samostaných nájezdech. Úspěchem je už sama kvalifikace, českých sledge hokejistů, na paralympijský turnaj. Blahopřejeme ! V semifinále prohrála domácí Kanada překvapivě s Japonskem 1 : 3 a USA porazily Norsko 3 : 0. Neopakuje se tedy finále olympijského hokejového turnaje Kanada - USA, ale bude to USA a Japonsko.

19.3.2010 v 17:32 | Karma: 13,85 | Přečteno: 3157x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Proč obdivuji sportovce paralympiády ve Vancouveru

Australský invalidní sjezdař Michael Milton vytvořil nedávno světový rekord v jízdě na jedné lyži - 213,65 km/h. V sobotu 13. března začínají brzy ráno evropského času zimní paralympijské hry v kanadském Vancouveru. Můžete tam vidět startovat i tohoto skvělého australského sportovce. Kdo někdy jel rychle na lyžích, tak ví, jaký je to zážitek a adrenalin. Zkuste ale jet na lyžích závod se zavázanýma očima mezi brankami nebo jen na jedné noze. Obdivuji lyžaře, kteří elegantně vytáčejí oblouky na jedné lyži buď vsedě nebo jen na jedné noze. Smekám před hokejisty, kteří hrají na bruslích připevněných na pevno pod sedačkou, která ale není na invalidním vozíku. Skláním se před jejich odhodláním utkat se s nepřízní osudu a setkávat se ostatními sportovci z celého světa. Setkávají se s lidmi, kteří milují sport, i když jsou zdravotně postižení, ale chtějí dokázat ostatním i sobě, že ještě žijí naplno.

11.3.2010 v 20:42 | Karma: 14,12 | Přečteno: 2910x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Martina neprohrála - ani omylem.

V závodě na 10 000 metrů byl diskvalifikován zlatý medailista z 5000 m nizozemský rychlobruslař Sven Kremer. Přišel tak o druhou jistou zlatou medaili ve Vancouveru. Omylem zajel na pokyn svého trenéra do vnitřní dráhy a nespoléhal sám na sebe. Takovou začátečnickou chybu naštěstí neudělala naše držitelka světového rekordu na 5000 m Martina Sáblíková. Opravdu potvrdila obtížnou roli velké favoritky, která v posledních letech na této trati neprohrála. Na serveru idnes.cz bylo možné tipovat její čas v cíli, a tak jsem si dovolil odhadnou čas 6:49,11 minuty, protože jsem předpokládal, že na těžkém ledu ve Vancouveru se její vlastní světový rekord nepodaří překonat. Netrefil jsem ho sice přesně, ale tipoval jsem ho dost blízko. Její cílový čas byl 6:50,91 minuty a měla velmi těsný náskok (0,48s) před časem 6:51,39 Němky Beckertové, která startovala v předposlední jízdě finále v richmondské hale. Martina si naštěstí vylosovala poslední osmou jízdu, a tak přesně věděla jaký čas musí zajet, aby zvítězila. Pod dohledem svého skvělého trenéra Petra Nováka se z českých rybníků vypracovala na mistryni světa i držitelku světových rekordů. Nyní je už dvojnásobnou olympijskou vítězkou a navíc i "nad plán" držitelkou bronzové medaile na 1500 m. Sama nyní už vyhrála na ZOH více medailí, než některé čekoslovenské i české výpravy v minulosti. Když by můj tip jejího vítězného času byl úspěšný, tak bych jí mohl ve čtvrtek 4.března osobně pogratulovat na Staroměstské radnici v Praze - jako její fanda, který už o ní napsal několik blogů. Řekl bych jí, že její jméno Sáblíková mi připomíná jméno rychlobruslařky - Skoblikovová, která získala na olympijských hrách celkově šest zlatých medailí v letech 1960 - 1968. A tak má Martina možnost na dalších zimních olympijských hrách získat další medaile. Je přece mladá a v Německu ji novináři přirovnávají k fenomenálnímu atletovi Boltovi. Tak hodně úspěchů a hlavně zdraví. Díky vám Martino a všem okolo vás, kteří vám pomáhali.

25.2.2010 v 0:39 | Karma: 17,42 | Přečteno: 2363x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Selhávání rozhodčích na olympiádě i jinde

Někdy sportovní rozhodčí rozhodne špatně a je v okamžiku znehodnocena dlouholetá tréninková práce sportovce, trenéra a dalších lidí zajišťujících přípravu - třeba na olympiádu. Někdy se " sudí " v hokeji rozhodne, že vyloučí hráče nebo nařídí trestné střílení. U druhého družstva za stejný zákrok hráče nevyloučí. Doslova tak "soudce" odsoudí poškozené družstvo k neúspěchu. Někdo namítne, že na rozdíl od kopané má rozhodčí k dispozici videozáznamy. Ale využívá se zatím především videozáznam z brankového prostoru. Je známá historka, kdy hlavní rozhodčí v hokeji telefonoval brankovému rozhodčímu s videozáznamem a ten mu řekl:"Gól to byl, ale rozhodni se jak chceš !" To je smutné konstatování, že rozhodování může být postaveno na morálním selhání rozhodčího. Bohužel je to psychologická realita, že rozhodčí odevzdávají tzv. povinná procenta domácím družstvům. Často jsou pod psychologickým nátlakem a hrozbami většiny diváků. Někdy se rozhodčí obávají, aby ve zdraví odešli z hřiště a stadionu. Případně mohou mít poškozená auta a bývají slovně i fyzicky napadáni hráči nebo fanoušky. Ochrana sudích nebývá dostatečná.

20.2.2010 v 0:13 | Karma: 26,60 | Přečteno: 6072x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Báječný Bauerův bronz

Po skvělé zlaté medaili Martiny Sáblíkové máme další důvod k radosti. Lukáš Bauer po pochybnostech novinářů o vyladění formy na olympijské hry potvrdil, že patří i ve Vancouveru nadále do světové špičky. Získal krásné třetí místo v obrovské konkurenci více než 50-ti běžců z celého světa. Kdysi jsem pracoval v týmu sledujícím reprezentační družstvo lyžařů běžců, kteří se připravovali na olympijské hry v Insbrucku 1976. Tehdy nejmenovaný hlavní trenér přetížil připravované běžce a pro velké přetrénování se na olympijských hrách umístili velmi špatně. Nyní se ale trenérovi Petráskovi podařilo společně s celým realizačním týmem zvládnout obtížnou závodní sezónu i se dvěma výkonnostními vrcholy. Po letošním suverénním vítězství Lukáše Bauera na Tour de Ski zabojoval i v disciplíně na 15 km volně, která mu není úplně vlastní. Přesto získal skvělé umístění ve velmi rychlém závodě.. Proto mu asi ostatní zahraniční běžci přezdívají hezky "Zvíře". V dnešním nádherném finiši předběhl vyčerpaného Švéda Hellnera o 1,5 vteřiny a získal zaslouženě bronz, který je příjemnější než tzv."bramborová" medaile za 4.místo. Lukáš Bauer má svou kouzelnou červenou čepičku. Když si ji nasadí, tak vyhrává medaile. Uvidíme jak se mu bude dařit v sobotním skiatlonu a v nejdelším klasickém běhu na 50 km. Kdysi jsem běžel a " více šel" na běžkách 50 km jeden den a málem jsem si ubrousil nohy. A tak smekám před specialisty, kteří to uběhnou za necelé tři hodiny.

15.2.2010 v 23:30 | Karma: 13,76 | Přečteno: 1983x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Krásné olympijské hry s problémy

Na mnoha minulých novodobých olympijských hrách se vyskytly obtíže různého rázu. Od politických bojkotů v Moskvě 1980 a Los Angeles 1984 - až po smrt sportovců na olympijských hrách z rukou teroristů v Mnichově 1972. Dopravní kolapsy v Turíně 2006 a omezení výroby továren v Pekingu 2008. V Britské Kolumbii je nyní mimořádně teplé počasí a soutěže v terénu se ale nebudou překládat do jiných měst. Když nechce sníh dobrovolně navštívit olympijské hry, tak se ve Vancouveru rozhodli dovážet sníh proti jeho vůli. I když tam nyní zasahuje proud teplého vzduchu údajně od Havaje, který má ve slangu domácích název "Ananasový expres". Denní teploty přesahující plus 10 °C neumožňují používat v teplém dešti úspěšně sněžná děla . A tak jsme mohli vidět v televizi dlouhé kolony obrovských kamiónů přivážejících sníh na nákladních plochách zakrytých plachtami. Připomínalo mi to navážení sněhu do Liberce rok před konáním mistrovství světa v klasickém lyžování. Tehdy si závodníci stěžovali na zničené skluznice lyží, protože je měli poškozené kamínky navezenými se sněhem. Také si tam stěžovali ochránci přírody z Jizerských hor, protože sníh byl nakládán - ber kde ber. Na to si snad dají v Kanadě pozor. Když teď přiletěli naši sportovci do Vancouveru , tak je tam u moře uvítaly jarní teploty. Jen výš v horách, kde se má lyžovat v terénu, jsou teploty kolem bodu mrazu. (Whistler).

10.2.2010 v 22:14 | Karma: 14,74 | Přečteno: 4705x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Zkazí teplé počasí zimní olympiádu ve Vancouveru ?

Rozmary zimního počasí zažíváme u nás v Čechách doslova na vlastní kůži. Po sněhové kalamitě přišla obleva. A teď zase ochlazení. V Kanadě na olympijských hrách mají velké starosti se soutěžemi zimní olympiády v terénu, protože nyní je tam v současné době přes den až plus 11 °C . Termín olympiády byl stanoven na základě dlouhodobých statistik, ale příroda je rozmarná. Naštěstí řada soutěží bude v halách s umělým chlazením ledu. Od hokeje, přes krasobruslení, curling, short track až po ženské rychlobruslení s Martinou Sáblíkovou, jejíž výsledky budou většinu sportu fandících Čechů zajímat. Kdeže loňské vancouverské sněhy jsou. V případě nedostatku sněhu na běžeckých a sjezdových tratích se má údajně přivážet sníh pomocí vrtulníků, protože některá místa tratí jsou obtížně dostupná. JInak jsou připravena sněhová děla. Snad nedojde na nejhorší a nynější jarní počasí se ještě změní do začátku olympiády na zimní. Stejně jako nyní u nás.

23.1.2010 v 14:03 | Karma: 13,30 | Přečteno: 4094x | Diskuse| Sport