Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svatý Václav u tankistů a písnička Sarajevo

Malý chlapec čůrající na přilbu vojáka připraveného ke střelbě. Údajně to není naaranžovaný snímek. Nejhorší je, že si člověk připadá jako voják Švejk. Slyším název knížky nebo filmu " Tankový prapor " a i-dnes si živě vybavím různé situace, které člověk zažil u tankistů na vojně sám. Pro některé lidi, kteří povinnou vojenskou službou neprošli je řada příběhů neuvěřitelných. Nikdy nezapomenu na velmi příjemného slovenského inženýra stavaře, který chodil spát už v sedm hodin večer a spokojeně pobíhal po vojenském pokoji kasáren v pyžamu. Když jsem ho tak viděl poprvé, tak jsem se ho zeptal:" Proč jdeš tak brzy spát ? " Odpověděl : " Miro, čas prespatý na vojně nie je prežitý na vojne - vieš ?". Na takový legální způsob úniku z vojenského prostředí se nedalo říci ani popel. Nikdo z nás nechtěl být profesionálním vojákem a chtěli jsme dělat svá povolání a neztrácet čas vojenským výcvikem k zabíjení a ničení. Byli mezi námi lékaři, kteří slíbili, že budou léčit a ne škodit. Byli tam i architekti, kteří ale měli těžkými tanky ničit domy. Zemědělští inženýři a zahradní architekti, kteří měli vytvářet krajinu a ne ji devastovat. Dodnes sbírám citáty moudrých a zajímavých lidí. Z jedné knížky o válce mi utkvěl v paměti velmi pravdivý výrok, který asi není úplně věrně zapsaný ." Ve válce se navzájem zabíjejí lidé, kteří se neznají - kvůli lidem, kteří se znají." To si člověk vzpomene na politiky, kteří se usmívají, když si podávají ruce a znají se jménem. Pak ale posílají statisíce lidí proti sobě a ti se jménem neznají a musí zabíjet druhé, aby nebyli zabiti protivníkem. Dokumentuje to smutný video-rozhovor s mladým 26-ti letým bosenským ostřelovačem v obleženém Sarajevu v roce 1993. Také náš písničkář Jarek Nohavica věnoval Sarajevu stejnojmennou písničku . Bohužel Sarajevo bylo odstřelováno i srbskými tanky (video) , a tak jsem si vzpomněl jak jsme u tankového praporu viděli těžké střely létat vzduchem. Na videu hoří i tramvaje z Tatry-Smíchov dodané do bývalé Jugoslávie. Málokdo ví, že v Sarajevu byla před II.světovou válkou silná česká menšina a měla tam svou československou obec. Podobné to bylo s Čechy v Záhřebu i Bělehradu.

Stalin a Ribbentrop 1939 o Polskuwww.flickr.com

Jak tank málem rozstřílel věž střelnice s důstojníky

U nejmenovaného tankového pluku a praporu v bývalém Československu sloužil po ukončení vysoké školy doktor přírodních věd jménem Václav , kterému byla vojenská služba velmi vzdálená. Prostě musel protrpět jeden rok služby ať chtěl nebo nechtěl. Jeho specializací byla paleontologie, kde se zabýval určitými typy živočichů - lilijicemi, které žily před mnoha milióny let a v mořích žijí dodnes. V civilu byl zaměstnancem jednoho muzea u Prahy. Jednou z mála jeho radostí na vojně byla cigareta a také trocha klidného spánku. Byla tam řada i dalších kamarádů, ale Václav byl unikát. Dohromady nás svedla jen ta skutečnost, že nás zařadila vojenská správa na jedno místo v Čechách. Zážitků bylo mnoho a část vzpomínek jsem už zde popsal. Například jsme měli tzv.ostré střelby z tanku, kdy se nestřílelo jen kulometem střelivem ráže 12,7 mm vloženým do velké hlavně, ale velkou ráží 100 mm. Tanky vždy odjely na palebnou pozici střelnice a střílelo se až na povel z vysílačky. Zvláštní pro nás bylo, že jsme po silném výstřelu viděli velkou hmotu střely jak letí vzduchem k cíli. Malé střely z kulometů a samopalů jsme nikdy nestačili vidět. Jednou velitel jednoho tanku udělal chybu a nabitou hlaveň otočil nechtěně směrem na velící věž střelnice, kde stáli důstojníci pluku. Tehdy jsme poprvé viděli jak nedůstojně utíkali po čtyřech naši nadřízení z věže pryč. Naštěstí tehdy neznámý velitel tanku nevystřelil tímto směrem a nikdo nezahynul. Pochopitelně byl zodpovědný velitel naštěstí jen kázeňsky potrestán.


Jak paleontolog Václav nevyhlásil poplach

Blížilo se divizní cvičení a očekávali jsme nácvik tzv. Bo-Po tj. bojové pohotovosti, kdy jsme museli v časovém limitu vyběhnout z kasáren do garáží k tankům a vyjet ven. Bylo to však veřejné tajemství, že to má být v určitou noc, a tak většina lidí si lehla na kavalec oblečená. Po vyhlášení poplachu (Bo-Po) v noci byl náš prapor až příliš rychlý a vyjelo se daleko dříve než se mělo. Byli jsme pak potrestáni tím, že jsme se museli ve dne převléknout do pyžam a trénovat převlékání a výjezd. To se zase časový limit nepodařilo splnit, a tak se cvičilo a cvičilo. Pak měl být někdy vyhlášen poplach v noci, ale už nebylo známo kdy. Onu noc měl službu pomocníka dozorčího útvaru náš kamarád paleontolog Václav, který hrál výborně šachy a všechny nás bez problémů porážel. Často promýšlel všechny možné varianty a možnosti.Důstojník z povolání, který měl službu dozorčího útvaru někam odešel a náš Václav spokojeně v teple poklimbával. Asi ve dvě v noci se ozval telefon, kde se ohlásil veltel útvaru a žádal pomocníka dozorčího, aby vyhlásil bojovou pohotovost. Náš Václav byl rozladěn, že byl probuzen a zeptal se do telefonu :"Vy jste opravdu velitel útvaru?" Z telefonu se ozval řev a Václav oddálil sluchátko a čekal, až se hladina decibelů sníží. Pak se stoickým klidem pronesl do sluchátka :" Jestli ty seš velitel útvaru, tak jájsem svatej Václav !" a zavěsil. Myslel si, že si z něj dělají legraci kamarádi. Co se dělo potom znám jen z vyprávění. Velitel pluku málem dostal mrtvici a ještě tentýž den nechal milého doktora přírodních věd zdegradovat z hodnosti svobodníka absolventa na tzv. "průvana" což byl vojín absolvent, kterému zůstaly na náramenících jen dvě kolejničky - a mezi nimi to "protahovalo". Stejně ale zůstal naším kamarádem a pomáhali jsme mu jak jsme mohli. Vždy si vzpomenu na výrok Švejka z filmu, kde ho hrál pan Hrušínský."Nestřílejte, vždyť jsou tady lidi ! ".

 

 

 

 

 

Autor: Miroslav Štorch | pondělí 20.4.2009 18:25 | karma článku: 17,74 | přečteno: 4126x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...