Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tankový prapor - vzpomínky 2

Knížka "Tankový prapor" Josefa Škvoreckého napsaná již v roce 1954  vyšla v tehdejším Československu až po sametové revoluci v roce 1990. (O třicet šest let později.) O rok později natočila na toto téma první československý soukromý film firma Bonton. V režii Víta Olmera zde excelovali herci Miroslav Donutil, Ludvík Vaculík, Roman Skamene i pozdější ministr kultury Vítězslav Jandák. Jako bývalý vyškolený tankista a důstojník v záloze jsem si vzpomněl na některé příhody ze života u tankového praporu a poslal je do promo akce pro diváky filmu. Od firmy Bonton jsem tehdy za svůj příběh dostal poštou jako literární odměnu velké množství hudebních LP gramodesek z jejich produkce. Když se sejdou muži, kteří byli na vojně v tehdy Československé lidové armádě, tak si mají o čem povídat celé hodiny a nasmějí se až dost. Pár krátkých příběhů připojuji nejen pro zasmání ale i k zamyšlení. V této souvislosti vzpomínám rád na krásné filmy z vojenského prostředí jako byl muzikál " Kdyby tisíc klarinetů " nebo "Bylo nás deset", "Můj brácha má prima bráchu", "Copak je to za vojáka" a jiné. Vycházejí nyní i na DVD. Na blogu už jsem zahlédl i humorné vzpomínky jiných autorů, a tak přidávám také svou  trošku do mlýna. V diskuzi můžete napsat své vzpomínky i vy - čtenáři. Ať se pobavíme navzájem. I když některé příběhy nebudou jen veselé.

Michal Suchánek u pucování laufu tankuBonton film

 

Lidská zátka v tankovém průlezu.

Chudáci studenti vysokých škol kdysi museli povinně absolvovat během studia dva roky vojenské přípravy na vojenských katedrách. Byla to příprava na jednoroční vojenskou službu po ukončení školy. Dva roky s výjimkou prázdnin jsme museli mít předpisový krátký sestřih vlasů, což nelibě nesly naše přítelkyně a milé, které obdivovaly naše delší vlasy á la Beatles nebo Rolling Stones. Přesně podle písničky "Když mě brali za vojáka " - vypadal jsem jako blbec - jako všichni dokola - la - la. Jeden den v týdnu jsme se museli převléci do vojenských mundurů a pochodovat na betonových panelech různých výcvikových prostorů ve městech, kde vysoké školy sídlily. Není mi jasné podle jakého klíče byla vybrána zaměření vojenských specializací. V Praze se školili někteří vysokoškoláci z Univerzity Karlovy na velitele tankových čet. Bylo jedno zda to byli právníci, přírodovědci nebo studenti fakulty tělesné výchovy a sportu. Nikoho nezajímalo, že do skutečných tanků se musela úzkým průlezem ve věži  v časovém limitu nasoukat nesourodá hmota lidí různých rozměrů. Vidět dvoumetrového baskebalistu jak se nemůže poskládat do malého prostoru tankové věže bylo zcela běžné. Důstojníci řvali : "Zavřete ty poklopy a nečumte ven !". Někomu to prostě nešlo. Nejhumornější situace nastala, když se tankový průlez neprodyšně uzavřel velkým obvodem pasu obézního právníka se silnými brýlemi. Bezmocně mával rukama a marně se snažil dostat do tanku s pomocí kamarádů, kteří se obávali trestu za nesplněný časový limit. Tahali ho za nohy zevnitř tanku. Tlačili ho do ramen shora, ale tělem dokonale "zašpuntoval" průlez a nebyla šance ho do tanku nastrkat. Ostatní osádky pobaveně přihlíželi kuriózní situaci a po mírném cukání v koutcích úst se začali všichni nekontrolovaně smát. Velící důstojník měl naštěstí smysl pro humor a řekl." Ten nemá šanci se do tanku dostat. Vytáhněte ho." Vyprošťování uvízlého budoucího prokurátora nebylo vůbec  jednoduché a všichni marně promýšleli, jak ho dostat ven a neublížit mu. Nakonec dva fyzicky silní hoši vlezli do tanku průlezem pro řidiče a právníka "vyrazili" jako špunt zevnitř zpět na svobodu. Později obézního právníka přeřadili k jinému druhu zbraně. Dvoumetrové basketbalisty, kteří se průlezem tankové věže protáhli u tankistů ale nechali.


Málem zaplatil životem za střevlíky


Psal se rok 1977 a ve vojenském výcvikovém prostoru u Týna Nad Vltavou jsme měli ukončit na závěrečném vojenském soustředění své "předvojenské vysokoškolské vzdělání". Probíhaly ostré střelby z pistolí, které mají tankisté jako osobní zbraně u sebe v tanku. Na palebné čáře střelnice stála připravená další skupina studentů vojenské katedry a odjistila pojistku zbraně pro zahájení střelby. Terče stály ve větší vzdálenosti a pro teprve začínající střelce nebylo vůbec jednoduché se trefit do soustředných namalovaných kruhů. První série výstřelů minula terče a ze stromů vedle terčů odletovala kůra a třísky. Velící důstojník najednou  s vytřeštěnýma očima zařval " Palbu stav." někteří studenti s chrániči sluchu jako měl Otík ve filmu "Vesničko má středisková" stříleli vesele dál. Ozvalo se pískání na píšťalku a velitel střelby ječel jak siréna."Zastavte palbu vy pitomci. Někdo se tam motá za terčem." Opravdu v prostoru kam směřovala střelba se plazila nějaká postava v čárkovaném maskovacím oděvu, který nosili studenti vojenských kateder. "Co tam proboha děláte?" volal ateisticky orientovaný důstojník. Všichni už měli zbraně uložené předpisově v pouzdrech a rozpačitě se blížící postava studenta přírodovědecké fakulty s klidem vědce prohlásila :"Hledal jsem tam střevlíky . Tady jsou ve vojenském prostoru vzácné druhy." A zvedl ruce s tmavým broukem na dlani. Důstojník nevěřícně ze sebe vyrazil:" "Von ten blázen je málem po smrti a já u prokurátora." Měl pravdu. Onen přírodovědec byl tak hezky posedlý střevlíky, že pravděpodobně on založil muzeum střevlíků ve svém rodinném domě. Nebo to byl  možná jiný - podobně zanícený přírodovědec ? Opravdu nevím. Ale hlavní je, že přežil amatérskou střelbu studentů vojenské katedry.


Podobných příběhů existují tisíce, ale tady jsem napsal jen pár připomínek a vzpomínek. Do diskuze pod článkem můžete napsat třeba i své krátké vojenské vzpomínky, ať se pobavíme. Naštěstí dnes nemusí nikdo "zatím" do armády povinně.

Autor: Miroslav Štorch | čtvrtek 16.4.2009 13:12 | karma článku: 20,88 | přečteno: 5796x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!