Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nedostatek léků v Česku - neschopnost nebo záměr ?

Už delší dobu je na českém trhu nedostatek některých důležitých léků, na které sice lékaři napíší recept, ale pacienti je v lékárnách nedostanou. Tam slibují dodání léků vždy v následujícím týdnu, ale to už trvá déle než měsíc. O délce platnosti vystaveného receptu víme své. Je to jen neschopnost ministerstva zdravotnictví, nebo jeho skrytý záměr ? Nechci rozvíjet konspirační teorii, že je to záměr vlády, jak snížit stavy nemocných a důchodců. Současný ministr financí prohlásil v parlamentu, že musí on - jako "ekonom", vzít v úvahu vyšší úmrtnost kuřáků, která vytvoří finanční rezervy, v případě nečerpání  důchodů.

Někdy je máme a někdy neČTK

Konkrétní případ nedostatku léku

Pacient, který je v invalidním důchodu a bere lék Imuran již 14 let - ale  v současné době ho nemůže získat už více než měsíc - a  musí žádat o vystavení nového receptu.  Jak říkají v lékárnách, za nedostakem některých léků je špatný zákon o lécích, kde jistá místopředsedkyně vlády (LIDEM) prosadila, že byl zrušen paragraf o omezení vývozu léků z České Republiky. Protože léky jsou, podle ní, zboží jako každé jiné. Na svých stránkách se však tato bývalá komunální politička obhajuje před občany, že ona byla proti takové změně zákona.                www.rencin.cz 

Dotaz u ministra zdravotnictví a odpověď jeho asistentky

Odeslali jsme e-mail do schránky ministra zdravotnictví Doc.MUDr. Leoše Hegera,CSc., aby nám poradil, jak lék Imuran získat. Protože pan ministr je časově velmi vytížen, odpověděla  po delší době - velmi nekompetentně - jeho asistentka bakalářka. Cituji jen malou část její delší odpovědi.

....  Dodávám jen, že Ministerstvo zdravotnictví má zájem na dostupnosti každého účinného a kvalitního léčiva důležitého pro poskytování zdravotní péče. Výrobci léčiv jsou však soukromé, převážně zahraniční subjekty, které nejsou v přímé působnosti Ministerstva zdravotnictví, a proto není v kompetenci tohoto ministerstva nařizovat jim, jaká léčiva, případně v jakém množství, mají vyrábět a dodávat do oběhu v ČR. V případě výrobních komplikací (poruchy výrobní linky, nemožnost zajistit vstupní suroviny v požadované kvalitě atd.) by žádná taková nařízení nemohla dostupnost konkrétního přípravku zajistit ....

Jestliže jsme správně pochopili odpověď, tak ministerstvo zdravotnictví alibisticky nezodpovídá za dostupnost důležitých léků. Jak odpověď ironicky komentovali další pacienti, tak za nedostatek léků pravděpodobně odpovídá ministerstvo zemědělství nebo obrany ?

Nouzové řešení pro získání léků

Nouzovou variantou bylo získat lék v zahraničí přes příbuzné, kteří tam bydlí. Například v německém Bavorsku je léků se stejnou účinnou látkou dostatek. Ceny jsou rozdílné jen podle druhu výrobce. Navíc jsou tam v rámci Evropské unie platné i recepty vystavené v České republice. A tak se po měsíci hledání podařilo zajistit během dvou dnů nákup dvou balení léků za 69 euro plus poštovné.  Nejmenovaná zdravotní pojišťovna v České republice potvrdila, že uhradí část nákladů na léky - ve svém speciálním oddělení v Praze. To je pozitivní zpráva po všech zdlouhavých problémech.

V českých lékárnách máme dodání léku zatím stále jen přislíbeno, ale dodání je v nedohlednu. Magistra lékárny nás utěšovala, že na nedostatek takového léku pacient neumře.

Ovšem  podivila  se,  když  jsme  jí  odpověděli,  jak  by  se  jí  líbilo,  kdyby se  jí  také zhoršil  zrak  při autoimunitním onemocnění až téměř k hranici slepoty.

Autor: Miroslav Štorch | středa 20.3.2013 15:29 | karma článku: 40,48 | přečteno: 5410x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...