Miroslav Štorch

Chci tě. Chcem ťa. Hlas Česko Slovenska.

Konečně mne potěšil "objektivní" formát pěvecké soutěže " Hlas Česko Slovenska ". Stejný formát pořadu "Voice of ..." byl vysílán už ve 21 zemích. Nejsou už mezi sebou porovnávány různorodé talenty - zpěváci s cvičenými psíky, tanečníky, akrobaty nebo kouzelníky. Není to už cirkusová soutěž, kde vystupovali také zahraniční soutěžící. Je příjemné, že se jedná jen o soutěž zpěváků, kde porota sedí zády k soutěžícím, když přicházejí a zpívají. Porotci se tak mohou soustředit jen na krásu hlasu a jeho výraz. Neznají jméno, národnost ani věk soutěžících. V minulých soutěžích byl postupový klíč podle národnosti i podle pohlaví. Někteří soutěžící získali tzv.divoké karty např. od rozhlasové stanice Evropa 2 nebo od internetového portálu idnes.cz - oba ale museli projít výběrem. Jen tehdy, když se někomu ze čtyř porotců zalíbí podání písničky a stiskne tlačítko, tak se může podívat na soutěžícího, jak vypadá a působí při zpěvu. Křeslo porotce se otočí a pod ním svítí nápis " Chci tě " u zpěváka Josefa Vojtka nebo pod křeslem českého skladatele, zpěváka a producenta Michala Davida. Jestliže si soutěžícího vybere zpěvačka Dara Rolins, tak pod křeslem svítí slova " Chcem ťa " a stejně tak u slovenského rapera Patrika Vrbovského zvaného Rytmus, který se mimochodem narodil v Kroměříži. Když hlas soutěžícího nezaujme žádného z porotců v průběhu 90 sekund, tak není vybrán a jeho účast v soutěži končí. Zaujalo mne, jak se porotci slušně chovají k soutěžícím, kteří neuspěli a klidně jim vysvětlí, proč nepostupují. Je to jiný přístup než měl Pavol Habera nebo Marta Jandová, kteří se v jiné soutěži zpěváků vyjadřovali vulgárně o soutěžících a ponižovali je. Tady k tomu asi nedojde, protože užší výběr zpěváků neobsahuje žádnou " hvězdnou pěchotu ", která by působila trapně. Naopak, většinou jde o zkušené zpěváky, kteří mají hudební vzdělání nebo mají zkušenosti z působení v hudebních skupinách. Kvalita soutěže i zpěvu důkladným výběrem podstatně vzrostla. Živé přenosy začínají 8.dubna a finále bude vysíláno 3.června 2012. Zde budou soutěžit jen vítězové ze skupin jednotlivých koučů.

20.2.2012 v 12:24 | Karma: 29,58 | Přečteno: 8129x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Sváteční ulice a novoroční inspirace - fotosoutěž

Po vánočních svátcích zůstala ve městech ještě sváteční výzdoba a osvětlení i na Silvestra a Nový rok. Také vánoční stromy na náměstích a povánoční slevy v obchodech. Těším se, kolik tady bude nových fotoblogů s novoroční inspirací. Pokoušel jsem se trochu zachytit sváteční novoroční atmosféru u nás v České Třebové. Včetně fotografií zdánlivě nesouvisejících.Z latiny " in-spirare " má znamenat vdechnutí. Někdo na Vánoce vdechne rybí kost a léčí se ještě v novém roce 2012. Tak doufejme, že nevdechneme něco nevhodného. V některých městech je to bohužel smog jako směs kouře, mlhy a všude přítomného prachu nebo popílku. Přejme si, aby novoroční inspirace byly čisté v místech, kde bydlíme. I v rodinách, kde žijeme. Jak říká české přísloví : " Jablko nepadá daleko od stromu. " Často přebíráme životní styl našich rodičů, ale někdo chce žít v dospělosti úplně jinak než jeho původní rodina. ( .

13.1.2012 v 2:13 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1967x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Vývoz češtiny a dovoz slovenštiny

"Ty vole - to je zátiší - ty vole tady." To jsem zvědavej, jak to bude vypadat v kuchyni, ty vole." to je export hovorové češtiny v televizním pořadu "Ano, šéfe! ", který je vysílán také na slovenských stanicích Joj a Joj plus. Pochopitelně tvrdší výrazy kuchaře Zdeňka Pohlreicha jsou nahrazovány pípnutím. Na internetu najdete dlouhý slovenský komentář: "Pohľad do zákulisia kuchýň českých reštaurácií ...kulinárska reality šou (ČR 2011). V češtině je komentář daleko stručnější :" Jsme tu proto, abyste v hospodách nejedli blafy " - uvádí Zdeněk Pohlreich. Vysílá se ve čtvrtek jak na jedné české komerční stanici, tak i na dceřinné televizní stanici na Slovensku ve stejný čas ( i když různé díly). Peprné výrazy a styl vyjadřování slaví komerční úspěchy stejně jako kuchařské pořady Gordona Ramsaye z pořadu "Pekelná kuchyně", kde kuchaři také říkají " Ano, šéfe ! " a pokorně " Díky, šéfe! " V pořadech "Česko-Slovensko má talent", "Talentmánie" a podobných je samozřejmostí střídání českých a slovenských moderátorů, porotců i soutěžících. Mladší generace posluchačů se v podobném jazyce celkem snadno orientuje a pasivně se naučí cizí slova, se kterými se ve škole nesetkají. V dřívějším společném státě neexistoval "československý jazyk", ale v zahraničí nám běžně říkali - čechoslováci. Vzpomínám jak při sportovních přenosech československé reprezentace se pravidelně v střídali čeští a slovenští komentátoři. Při televizním zpravodajství to bylo samozřejmostí, protože existovaly dva úřední jazyky - čeština a slovenština. Po rozdělení Československa na dva samostatné státy v roce 1993 se už slovenština v českých médiích téměř nevyskytovala.

16.12.2011 v 22:50 | Karma: 30,28 | Přečteno: 6668x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Všední ulice v adventu ( fotosoutěž )

Podle Darwinovy teorie žili naši předkové na stromech. Pak slezli a občas našli jeskyni, kde i malovali po stěnách. Ti šikovnější si postavili chatrče z větví - jaké stavějí pygmejové dodnes v Africe, na Nové Guinei i jinde. Pak se naučili stavět umělé jeskyně z hlíny i kamenů. Umělá skaliska s umělými jeskyněmi často vytvářejí ulice, ve kterých žijeme dodnes. Jen někteří chtějí žít v umělých jeskyních mimo ulice. Třeba na samotě u lesa.

13.12.2011 v 23:59 | Karma: 20,81 | Přečteno: 3137x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Miliardy zimních slunovratů - částečné zatmění Slunce

Jako kluk jsem obdivoval astronomy, jak rozumí pohybům naší Země ve vesmíru. Co vše dovedou pozorovat a vypočítat - i zatmění Slunce. Dnes je obdivuji ještě víc. Zjistili, že Zeměkoule se řítí rychlostí přes 100 000 km/h kolem Slunce a kontinenty na rovníku se otáčí rychlostí větší než je rychlost zvuku. Podle jedné teorie astronomů vznikl náš Měsíc odtržením části Země při srážce s jiným vesmírným tělesem. A nyní se k nám Měsíc přibližuje působením gravitačních sil.

29.12.2010 v 18:33 | Karma: 16,53 | Přečteno: 3587x | Diskuse| Hyde park

Miroslav Štorch

Vánoční dětské perličky - řísek a pramborový salád

Dostal jsem překvapivě krásný předvánoční dárek. Najednou jsem se ocitl ve světě pohádek a dětských vět, které nádherně používal Karel Poláček v knížce "Bylo nás pět." Neočekávaně jsem zastupoval kolegyni při psaní a slohu ve 3.třídě, kde jinak neučím. Narazil jsem na mile neumělé věty ve slohové práci o Vánocích. Titulek blogu není vymyšlený, ale jen převzatý z písemné práce žáka 3. třídy ZŠ. Ano, opravdu třetí třída je přesně věk, kdy žáci Mach a Šebestová používají kouzelné sluchátko. Dnes děti bohužel velmi málo čtou a nevidí vzory, jak správně psát slova. Pokud nemají předlohu píšou tak, jak slova slyší. Nejen dospělí, ale i děti dělají chyby při opisování textu. Jedna paní učitelka, která je na další úvazek i babičkou, si stěžovala, že vnoučata nechtějí, aby jim četla knížky, protože si raději pustí film z DVD. Koupila jim knížku Mach a Šebestová, ale obává se, že ji vnoučata už nikdy číst nebudou. Každý z nás někdy četl knihu, kterou viděl i zfilmovanou. V knize si vytváříme vlastní obrazy o popisovaném prostředí, ale to bohužel u televize a filmů odpadá. Naše představy při čtení se většinou výrazně liší od filmového zpracování. Když děti nečtou knížky, tak se ochuzují o fantazii představivosti. Chtělo by to kouzelné sluchátko, aby malé děti více četly a nedívaly se jen pasivně na televizi, filmy a do počítačů. Ale to není možné jen nařídit. To musí děti chtít.

18.12.2010 v 14:32 | Karma: 21,03 | Přečteno: 4050x | Diskuse| Hyde park

Miroslav Štorch

Slaměný betlém a advent v Kryrech - fotoblog

Vánoční nálada je většinou spojena s vánoční výzdobou, rozsvícenými stromy na náměstích a betlémy v době adventu. Děti doma vybírají každý den sladkosti z adventních kalendářů a první adventní neděli se zapaluje první svíčka na věnci. Také v našem hezkém městě Kryry se stala adventní slavnost s rozsvícením vánočního stromu tradicí. I dnešní neděli nasněžilo jako v minulém roce, kdy děti zpívaly koledy u pěkného slaměného betléma na náměstí a obdivovaly osvícenou krásu se sněhem. Letos byla vydána nákladem městského úřadu v Kryrech pohlednice s motivem kryrského slaměného betlému ve spolupráci se základní školou a s verši Mgr. Krause .

28.11.2010 v 16:29 | Karma: 19,09 | Přečteno: 5668x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Nejstarší anglický park v Čechách - Krásný Dvůr - fotoblog I.

V severních Čechách nedaleko Podbořan najdete městečko Krásný Dvůr se stejnojmenným zámkem. (okres Louny). Zde byl v průběhu deseti let budován první anglický park v Čechách (1783-1793), který byl příkladem pro další podobné parky. Zámek najdete na GPS souřadnicích 50°15 ́6,1" North, 13°22 ́12" E. Klidné podzimní procházky v anglickém parku na zlato-žlutém listí jsou zde nádherné. Můžete přijet, i když zámek je od 1.listopadu uzavřený. Rod Černínů z Chudenic získal zámek i pozemky koupí v roce 1649 a obýval zámek až do začátku II.světové války. Za okupace využíval zámek k rekreaci německý ministr zahraničí Joachim von Ribbentrop. V parku na ploše téměř 100 hektarů je více než 100 druhů dřevin.

7.11.2010 v 15:51 | Karma: 18,19 | Přečteno: 4177x | Diskuse| Ústí nad Labem

Miroslav Štorch

Televizní poplatky v Čechách zrušíme ?

Na Slovensku dnes probíhá referendum, zda tam zruší koncesionářské poplatky za přijímání televizního signálu veřejnoprávní televize. Podle předběžných sociologických průzkumů jsou pro zrušení tři čtvrtiny obyvatel. V Čechách by byl pro zrušení poplatku 135 Kč asi ještě větší podíl občanů. Na Slovensku je ale podmínkou pro přijetí závěrů referenda účast voličů více než 50%. V referendu je ale celkem šest otázek. Např. o snížení členů slovenské Národní rady ze 150-ti na 100 poslanců ( a omezení ceny vládních limuzín na 40000 euro, atp.). Stejně jako v Česku, tak i na Slovensku, jsou poslanci parlamentu jen volenými zaměstnanci obyvatel státu. Dovedete si představit, že by se v České republice v referendu hlasovalo o tomtéž ? Nedávno na internetu souhlasilo hned několik tisíc lidí s návrhem na zrušení Senátu ČR, protože tato zdánlivě demokratická pojistka zákonodárného procesu, je příliš drahá. Slováci necítí potřebu vytvořit Senát pro pouhých 5 miliónů obyvatel. Něco jiného je Senát v USA, kde je více než 300 miliónů občanů. Tak se ptám, není pro malou Českou republiku příliš velkým luxusem, mít Senát ? Odpovězte si sami.

18.9.2010 v 13:40 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3716x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Starci na chmelu - v srpnu 1968

V tmavé noci, před více než čtyřiceti lety, nás přepadla "spřátelená vojska", aby nás zachránila od kontrarevoluce. Tanky nám v Praze jezdily pod okny a velká letadla létala nízko a velmi výhružně nad našimi hlavami. V té době jsme měli odjet z Prahy na tradiční brigádu česat chmel. Bylo nám patnáct let i víc, ale v té době to nebyla žádná legrace. Situace v Praze, obsazené okupačními vojsky, byla nebezpečná a nepřehledná. Bohužel, řada lidí byla zastřelena nebo zraněna. Vedle toho se mne dotkla nejvíce střelba ruských vojáků do Národního muzea na Václavském náměstí. Tam jsme v Praze jako děti často chodily na výstavy. Střelba do něčeho tak vzácného, jako je muzeum byla pro nás nepochopitelná. Někteří moji starší kamarádi se rozhodli pro emigraci, ale my jsme ještě neměli hotovou ani maturitu. Můj nejlepší kamarád z dětství zůstal dodnes se třemi sourozenci ve Švýcarsku.

20.8.2010 v 13:16 | Karma: 22,57 | Přečteno: 3081x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Tankový prapor - vzpomínky na vedro

Vedro na padnutí a seděli jsme uvnitř tanku v kompletním gumovém protichemickém obleku, kterému jsme říkali důvěrně – atombordel. Po zádech nám stékaly potůčky potu, ale tanky T-55 tehdy ještě neměly klimatizaci ani účinné větrání. Podle rozkazu jsme nesměli mít otevřené průlezy a čekali jsme na rozkazy k vyražení na zteč. Na rozpálených pancířích tanku by bylo možné smažit volská oka, ale přežili jsme tehdy červencové plukovní cvičení v Boleticích na Šumavě ve zdraví. Ale to bylo před mnoha lety, kdy ještě existovala v Čechách základní povinná vojenská služba. Dnes si podobné zážitky dopřávají jen naši profesionální vojáci v Čechách, Afghanistánu nebo Iráku. Případně jezdí v tancích čeští fandové vojenské techniky i ve vedru, ale pochybuji o tom, že v protichemickém obleku a ochranné masce.

16.7.2010 v 20:07 | Karma: 23,74 | Přečteno: 5048x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Ovládne angličtina svět a kulturu ?

Někdo namítne, že angličtina již svět ovládá a v kultuře se prosazuje velmi agresivně. Zejména třeba v písňových textech i filmech. Přiznám se, že nerozumím tak rozsáhlému rozšíření jazyka, který je dost nesrozumitelný a výslovnost proměnlivá. Dokonce již došlo k několika velkým leteckým haváriím, protože piloti si nerozuměli s operátory řízení letového provozu. Navíc třeba v USA a dalších zemích se pořádají tzv.Spellathlony, kdy děti i dospělí soutěží v hláskování nesrozumitelných anglických slov. Víte co v angličtině znamená slovo "numnah" ? Podívejte se zde na zábavné video ze spellathlonu. (numnah je sedlová pokrývka). Je to podobné - jako když v Čechách hláskujete někomu do telefonu složitě vyslovitelné jméno nebo název. Slavný britský dramatik a nositel Nobelovy ceny za literaturu George Bernard Shaw vypsal velmi vysokou finanční odměnu na zjednodušení angličtiny, ale do dnešního dne ji nikdo nezískal. Tak rozsáhlý zásah do světového jazyka asi nechtěl nikdo riskovat. Světem se šíří nákaza BSE - což není jen zkratka pro nemoc šílených krav, ale i pro špatnou, primitivní angličtinu „Bad Simple English“. Ve světě byla v 19.století rozšířenější francouzština jako úřední diplomatický i poštovní jazyk. V dnešní době francouzština ztrácí pozice i v Kanadě, kde je druhým úředním jazykem. Také kdysi holandská osada Nový Amsterodam byla později přejmenována na New York. Tento blog není jen informační, ale je myšlen jako otázka pro odborníky : “ Proč se angličtina tak rozšířila ve světě?“ Hlavní odpovědí bývá politická a ekonomická síla anglosaských zemí a schopnost angličtiny přejímat cizí výrazy z jiných jazyků.

16.5.2010 v 16:11 | Karma: 23,57 | Přečteno: 4117x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Robin Hood okraden pomocí SMS

Kdo má rád muzikály, tak se třeba dívá v neděli večer na začínající umělce v pořadu "Robin Hood - Cesta ke slávě". Bohužel castingová reality show s hezkou hudbou, zpěvem i tancem je znehodnocena do očí bijícími výsledky, kdy po SMS hlasování diváků postupuje několik nejslabších soutěžících. Naopak výborní zpěváci i tanečníci jsou vyřazováni podle absurdního postupového klíče. Organizátoři pořadu dali přednost hlasování diváků, které se dá v krátkém čase na hlasování snadno zmanipulovat. Bohužel není rozhodující hlas odborné poroty - zkušeného režiséra Jána Ďurovčíka, který sám působil jako známý choreograf a tanečník v Belgii. V porotě zasedá i úspěšný hudební skladatel a muzikant Ondřej Soukup a jeho manželka známá textařka Gábina Osvaldová. Rozhodující slovo má bohužel teprve až při vyřazování soutěžících producent muzikálu Michal Kocourek z divadla Kalich.

30.4.2010 v 15:05 | Karma: 14,70 | Přečteno: 3354x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Televizní " Cesta ke slávě " v muzikálu Robin Hood

Kdo má rád kvalitní zpěv i tanec, tak si možná povšiml nového pořadu na nejmenované komerční televizi s názvem " Cesta ke slávě - Robin Hood ". Vysílá se v hlavním večerním času každou neděli od 20-ti hodin. Jedná se podobně jako u Superstar o výběr talentů z mnoha přihlášených soutěžících. Tady jsou však nároky podstatně vyšší, protože vedle výborných pěveckých výkonů je požadována i výborná taneční připravenost, a také herecké nadání. Zde se jedná o výběr do připravovaného muzikálu "Robin Hood" z autorského pera skladatele Ondřeje Soukupa a jeho manželky textařky Gábiny Osvaldové . V odborné porotě zasedá také vynikající slovenský režisér muzikálů Ján Ďurovčík a producent muzikálu - zkušený Michal Kocourek z divadla Kalich ( Johanka z Arku aj ).

10.4.2010 v 16:45 | Karma: 12,69 | Přečteno: 4061x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Jak jsem dostal záchvat smíchu u reklamy

Dramatické záběry z válečného dokumentárního filmu na komerční televizi byly náhle vystřídány reklamou s neuvěřitelným komentářem:" Nepřerušované sledování pořadu vám přeje ...." a následovalo jméno sponzorské firmy, která mne drzým úvodem své reklamy až rozesmála. Co všechno si dnes firmy nedovolí v drahém reklamním čase. Ale stejně tu reklamu zaplatíme my zákazníci. Nejsem odborník na reklamu, ale z psychologického hlediska spotřebitele vím, že čím neobvyklejší a bizarnější reklama, tak tím více mi utkví v paměti. O to právě asi zejména jde. Proto raději na reklamní pauzy program přepínám nebo odcházím za občerstvením. Ale už jsem viděl zákaznici v obchodě, která tvrdě požadovala zboží jen v té barvě, kterou viděla v reklamním šotu.

29.3.2010 v 22:39 | Karma: 16,00 | Přečteno: 2898x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Bankrot České republiky ? - smutný fotoblog vtipů

Je smutné, že některé obce v České republice stojí před bankrotem. V jedné obci už nikdo z domácích neměl zájem řídit zadluženou obec a stát musel určit svého správce, který dojíždí vyřizovat úřední agendu. Nezaplacené dluhy obce se budou snažit zaplatit prodejem obecního majetku, zejména nemovitostí. Jak to ale bude s naší zadluženou republikou, když už většina "domácího stříbra" je prodána v privatizacích? Ztrátové České aerolinie se nepodařilo zprivatizovat a spekulanti s pozemky kolem letiště se těší na stamiliónové zisky, které chtějí dostat od státu. Podobné je to v mnoha jiných odvětvích národního hospodářství. Budeme doufat, že věřitelé České republice odpustí úroky půjček, jako se někdy odpouštějí rozvojovým zemím ? Politickou fikcí je uhrazení našich dluhů jiným státem, který by získal naše území ? Třeba naši sousedé, kteří již vlastní automobilku Škoda v Mladé Boleslavi, Kauflandy, Baumaxy a další obchodní řetězce ? Ne, to je opravdu jen fantazie z těžkého snu.

9.1.2010 v 20:59 | Karma: 32,31 | Přečteno: 10479x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Šikana ve školách a okolo nás

Také s vámi otřásly video-záběry bití slabšího spolužáka pěstí do tváře za povzbuzování dalších dětí stojících okolo? Televize to zveřejňují se zakrytím tváří mladistvých. Běžně se s tím nesetkáváme, ale bohužel se to děje. I když to jistě nechceme. O šikaně byla napsána řada knih a tisíce článků. Ale stejně probíhá většinou utajeně a tím obtížněji se odhaluje. Díky moderním technologiím a touze účastníků se předvádět, je možné vidět záběry na internetu, které nás zaskočí svou brutalitou a chováním blízkých diváků. Od boxerského souboje v ringu se to však výrazně liší ... různou hmotností, kdy jeden ze soupeřů je výrazně slabší. Často útočí při šikaně na jednoho slabšího více útočníků. Sám jsem to v dětství zažil a tak vím, o čem píšu. Sice jsem byl nejvyšší a nejsilnější ve třídě, ale šikanovala mne skupina tří starších žáků o tři třídy výš na stejné základní škole v Praze. Není to nic příjemného, když vás pronásleduje skupinka větších i mimo školu. Později na škole skončili a odešli. Dospěl jsem a přerostl jsem je. Když jsem je po letech potkal samotné, tak uhýbali pohledem. U jednoho jsem viděl, že se bál pomsty. Někteří mne ani nepoznali.

30.12.2009 v 23:36 | Karma: 17,30 | Přečteno: 5262x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Nejlepší (Supreme) v SuperStar byl Martin Chodúr

Anglické slovo "supreme" má celou řadu významů, ale vyjadřuje výstižně umístění studenta konzervatoře Martina Chodúra z Ostravy. Je opravu prvotřídní, nejlepší, vrcholný atp. Naštěstí se nepotvrdilo, že Miro Šmajda má pět důvodů, pro které by měl zvítězit - od lepšího pohybu na jevišti až po vyšší oblíbenost u dětských fanynek. Zvítězil i poslední vyjádřený názor porotců, kteří také dávali přednost vyšším pěveckým kvalitám Martina Chodúra před exhibicionismem košičana Miro Šmajdy. Vedle vánočních písní oba dva zazpívali své nejúspěšnější písně z celého průběhu soutěže. Miroslav Šmajda přednesl "C ́est la vie" od Karla Gotta, která přesně vyjádřila jeho realistický přístup k soutěži. "Takový je život" - někdo musí být druhý. Byly to písně "Best of" soutěžících. Martin Chodúr vedle české verze Irwinga Berlina zazpíval "White Christmas" i v angličtině také se závěrečným rocken-rollem navíc. Jeho výbornou angličtinou zazpívaná píseň "Supreme" byla opravdu skvělá. Mnozí na youtube píší, že je to lepší verze než od Robbie Williamse.

21.12.2009 v 0:11 | Karma: 30,88 | Přečteno: 9441x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Má vyřazování na SuperStar logiku ?

Překvapivě byla minulý týden vyřazena dívka s krásným hlasem a včera chlapec s charismatem. Nebyli vyřazeni zpěváci, kteří se nelíbili odborné porotě, ale zůstali ti, kteří dostali podle regulí zpěvácké reality show zaplaceno nejvíce hlasy svých fanoušků. Nyní po třetím finálovém kole je stav vyrovnaný - po třech zpěvácích ze Slovenska i Česka. Jedinou českou zpěvačkou zůstala Monika Bagárová a slovenskou zpívajícící hvězdičkou Dominika Stará . Z chlapců ze Slovenska Denis Lacho, jehož slabý hlas se nelíbil v posledním vystoupení porotě a i mnoha divákům. Slovenský rocker, Miroslav Šmajda, se dobře projevil v rockově laděném večeru, a tak porotce Pavol Habera řekl, že ho nebude tentokrát navrhovat na vyřazení. Naopak, další porotci navrhli na vyřazení Moniku Bagárovou, ale ta se v soutěži udržela díky SMS. Výkonnostně pěvecky výborní Jan Bendig a Martin Chodúr se v soutěži v pondělí 16.listopadu udrželi. Bohužel, místo porotou navrhovaného Lacha , vypadl Ben Cristovao z Prahy, kterého pochválil Pavol Habera, že si velmi dobře vybral písničku, kde se mohla skvěle uplatnit jeho příjemná barva hlasu a výborný taneční pohyb. Je vidět, že často vystupuje s taneční skupinou a jako jediný z finalistů předvedl v přímém přenosu salto vzad. Jeho rytmické cítění a soulad pohybu s hudbou, byl obdivuhodný. Škoda, že o vyřazování už nyní nerozhoduje odborná porota.

17.11.2009 v 19:28 | Karma: 34,30 | Přečteno: 20194x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Proč nyní vypadávají Slováci ve finále SuperStar ?

Je logické, že mladí začínající zpěváci pod 22 let se snaží prosadit zpěvem podle vzoru svých idolů zpívajících převážně v angličtině. A tak jsme od samostatně vystupujících finalistů SuperStar slyšeli jen anglicky otextované písničky. Naštěstí nakonec zpívali všichni dohromady jednu česky i slovensky otextovanou píseň na závěr. V semifinálových kolech jsme výjímečně zaslechli česky zpívanou písničku " Lásko voníš deštěm "(Leona Šenková ) nebo i slovenskou " Spomal ́ " ( Monika Bagárová ). Vedle angličtiny se z cizích jazyků objevila v semifinále i francouzština. Dal by se říci stručný závěr, že dnes angličtina vedle mezinárodní komunikace převládá i v písňové tvorbě. Kdo se chce prosadit v mezinárodním měřítku, snaží se zpívat v angličtině, aby se dostal na větší trh a odbytiště. Ať už to byla ABBA, Roxette nebo ruští zpěváci na Eurovizní soutěži. Vitězství na mezinárodních soutěžích s malým národním jazykem je jen výjimkou potvrzujícím pravidlo. Zcela výjímečně se stane celosvětovým hitem neanglicky zpívaná píseň jako " Lambada " , " Macarena " a jiné. Uvidíme, s jakými písničkami se ve finále SuperStar prosadí velmi mladí finalisté, kde nejstarší zpěvačce je 17 let.

26.10.2009 v 21:37 | Karma: 28,14 | Přečteno: 25829x | Diskuse| Kultura