Miroslav Štorch

Seychelly - cesta na ostrovní stát

Přiznám se, že do podobné cesty jsem zatím peníze neinvestoval. I když jsem se byl podívat v Japonsku nebo Uzbekistanu. Ale rád se dívám v televizi na akční reality show (The Amazing Race), ve které několik různorodých dvojic závodí po celém světě. Nejlepší a hlavně nejrychlejší tým vyhraje jeden milion dolarů! Je to zajímavý sestřih cest amerických soutěžících po různých kontinentech, kde létají nejen letadly a na tryskových člunech, ale i šlapou v místních krojích na kolech, pádlují na kánojích nebo padají do vody v Praze na slalomářském kanálu v Tróji.

20.10.2012 v 23:21 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Cestování

Miroslav Štorch

Jak se bránit vyhrožování exekucí ?

Nejmenovaná firma zaplavuje svou reklamou e-maily, a nabízí dodání vzorku zboží zdarma, ale poznámka tam praví, že poštovné činí "jen" 45 Kč. Objednal jsem si vzorek s tím, že dostanu zboží za cenu poštovného a udělám možná něco pro své zdraví. Zásilka ale nepřicházela, a tak jsem na ni zapomněl jako na mnoho jiných. Po delším čase mne telefonicky kontaktoval zástupce oné firmy, že jsem nezaplatil vzorek jejich výrobku a dokonce ani jejich zásilku objednaných deseti kusů stejného výrobku. Prohlásil jsem, že jsem se stěhoval a neměl jsem asi označenou schránku v novém bydlišti. Ale nepřevzal jsem žádnou doporučenou zásilku na mé jméno. Zástuce firmy prohlásil, že je to divné, ale že oni posílají zboží jen obyčejnou poštou a vždy to dojde. Na mou námitku, že jsem si ani neobjednal další výrobky, když jsem nedostal tu první mi sdělil, že pokud se nezruší objednávka dalších kusů písemně, tak ji automaticky posílají a zase obyčejnou poštou. Potvrdil jsem, že jsem žádnou zásilku nepřevzal a telefonní hovor skončil.

5.10.2012 v 15:29 | Karma: 22,37 | Přečteno: 2577x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Příliš hlučná samota - ( fotomatiné )

Poustevníci nebo mniši mohou být o samotě a v tichu, když chtějí. Mnoho lidí je osamocených i v přelidněném hlučném městě. Nedávno jsem viděl rybáře o samotě, který seděl v silném hučení odtékající vody z rybníka. Ale fotografie nám nezprostředkuje zvuky, vůně ani teplotu vzduchu ve fotografovaném prostoru. To je dobře. Bohumil Hrabal má ve své knize " Příliš hlučná samota " několik míst, kde se sled těchto tří slov z titulu vyskytuje. Díky zadanému tématu fotomatiné jsem si dokonce stejnojmennou knihu s potěšením přečetl. Ale řekl jsem si, že nepůjdu do sběrny vyfotografovat lisování knížek.

13.8.2012 v 9:45 | Karma: 18,59 | Přečteno: 1220x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Podivná emancipace v Londýně na olympiádě

Možná se časem dočkáme na olympijských hrách zápasu žen v bahně, když už olympijský výbor povolil ženské soutěže v boxu, vzpírání i zápasu. Vůbec se mi nelíbí v televizním přenosu pohled na ženy, kterým lezou oči z důlků námahou, když nad hlavu zvedají více než metrákové činky. Většina netrénovaných mužů by takovou hmotnost nezvedla ani ke kolenům, natož nad hlavu. Testování únosnosti páteře, meziobratlových plotének i kostí paží mi připadá divné nejen u mužů, ale u žen mnohem více. V Londýně celá řada sportovkyň nenastoupila do soutěží, protože se zranila už v tréninku. U dalších došlo ke zranění v průběhu soutěží např. na trati bikrosu BMX. V jezdeckých přilbách mi připadají jako muži. Bohužel byly odnášeny i teď v Londýně na nosítkách.

12.8.2012 v 1:26 | Karma: 24,95 | Přečteno: 2531x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Češky letos podruhé ve finále Wimbledonu - teleblog

Pan Hlaváček - sládek plzeňského pivovaru se jel s manželkou podívat do Londýna na svoji šikovnou dcerku Andreu s její spoluhráčkou Luckou Hradeckou v semifinále olympijského semifinále. A ejhle, naše mladá děvčata si troufla porazit zkušený světový pár č.1 - Huberovou (39 let) s Raymondovou (36). Je zajímavé, že ve stejný den 10.srpna oslaví narozeniny Andrea Hlaváčková a Lisa Raymondová. :-) A tak má Česko jisté minimálně stříbrné medaile v tenisovém turnaji olympijských her. Finále ve čtyřhře žen bude náplastí na letošní tenisové neúspěchy ostatních. Na olympijských hrách získala dvakrát stříbrné medaile dvojice Suková - Novotná (1988 Soul a 1996). Olympijské hry mají svoji atmosféru, náladu i emoce na mnoha sportovištích. Smutek i radost, slzy zklamání i radosti. Dnes bylo vidět slzy Argentince Del Potra, když prohrál až ve třetím setu s Federerem 17:19. Radostné slzy dojetí je vidět často na stupních vítězů. Při sledování semifinále čtyřher žen jsem udělal pár snímků z televizního přenosu na internetu. Naše děvčata se dostala v krátké době opět do finále na travnatých kurtech ve Wimbledonu. A to už není náhoda !!! Pravděpodobně se utkají se sestrami Williamsovými a mohou se pokusit zvítězit v odvetě za letošní neolympijský Wimbledon. V diskuzi pod blogem můžete tipovat výsledek finále - sety a gamy. Vítězi tipování zašlu notebook ( pochopitelně papírový ;-) Videozáznam části poslední hry. ( Záznam utkání - 107 minut ČT2 )

3.8.2012 v 22:16 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1668x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Humorné zahájení olympijských her v Londýně - teleblog

Suchý anglický humor prostupoval celým oficiálním zahájením olympijských her v přímém televizním přenosu. Anglická královna hrála sama sebe - jak v doprovodu představitele agenta 007 - Daniela Craiga nastupuje ve dne v Buckinghamském paláci do vrtulníku, ze kterého pak - najednou "jakoby" vyskakuje padákem v noci do vyprodaného rozsvíceného stadiónu. V orchestru hrál na klávesy Rowan Atkinson - opět v roli Mr.Beana se všemi jeho škleby a grimasami. Královna Alžběta II. , která letos oslavila 60 let vládnutí - prohlásila olympijské hry za zahájené, ale už několik dní probíhají soutěže v kopané mužů i žen. Prostě úsměvné, i když se to tak občas dělá.

28.7.2012 v 15:22 | Karma: 22,76 | Přečteno: 3568x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Zátopkova stanice metra v Londýně

Potěšilo mne, že po dobu olympijských her je přejmenována londýnská stanice metra " West Ham station " na Zátopkovu. Na stejné trase metra nyní nesou další stanice jména finských vytrvalců Nurmiho a Viréna. Olympijský vítěz Roman Šebrle může také najít v Londýně stanici se svým jménem a po naší Štěpánce Hilgertové je dočasně přejmenována stanice metra " Alperton tube station ". Je to zajímavý výraz úcty anglických pořadatelů k některým vítězům z minulých olympijských her. Pochopitelně se nedostalo na všechny vícenásobné vítěze, a tak tam nenajdeme jméno stanice věnované Věře Čáslavské nebo Janu Železnému. Budeme doufat, že svěřenci Jana Železného získají v Londýně medaile v hodu oštěpem - ať už olympijská vítězka z Pekingu Bára Špotáková, nebo letošní čerstvý mistr Evropy Vítězslav Veselý. Ten by mohl podle svého jména vítězně slavit. Ale o vítězství rozhodují někdy opravdu jen centimetry a hodně štěstí. Bára Špotáková vyhrála na minulých olympijských hrách v Pekingu šťastným posledním hodem. Naopak její nynější trenér Jan Železný prohrál souboj o zlato v Soulu 1988 právě posledním pokusem soupeře z Finska. Na dalších třech OH ale už získal zlato.

27.7.2012 v 17:06 | Karma: 25,95 | Přečteno: 4462x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Bloger a voda - ( fotomatiné )

Zadané téma "Já, bloger " je mírně narcistní, ale každý blog je pohledem autora na svět - slovem či objektivem . Vlastní text a fotografie vypovídají o každém z nás. Kdysi jsem se pohyboval v pouštích Ázie a zjistil jsem, jak pustá a nehostinná je krajina bez vody. Každodenní vedra nad 40°C byla úmorná a všichni jsme se rádi vrátili domů do příjemného, mírného podnebí a dostatku vláhy. U nás je zeleň prakticky všude kolem nás a není to jen malá oáza mezi stovkami kilometrů rozžhaveného písku. Naše malá země je neuvěřitelně bohatá na vodu - i v písni se výstižně zpívá .... voda hučí po lučinách, bory šumí po skalinách ... V letních rozpálených městech se osvěžujeme u bazénů, fontán i kašen. A to nemluvím o řekách, rybnících a jezerech, které nám nabízejí tolik příjemné zchlazení. Snad vás záběry z mého města zaujmou a potěší.

13.7.2012 v 7:41 | Karma: 18,85 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Tipování na Kvitovou, Zakopalovou a Rosola

Po vypadnutí Tomáše Berdycha v 1.kole Wimbledonu máme štěstí, že můžeme fandit ve dvouhrách ještě Lukáši Rosolovi (na 100. místě ATP), který včera senzačně vyřadil dvojnásobného wimbledonského vítěze Rafaela Nadala ( 2.místo ATP). Jak Nadal sám řekl po zápase :" Nehrál jsem nejlépe a soupeř byl výborný." Čtenáři blogu mohou v diskuzi pod článkem tipovat, až do kterého kola český hráč ve Wimbledonu postoupí. Lukáš Rosol je vysoký 196 cm jako Tomáš Berdych a v dalším kole se utká s Němcem Kohlschrieberem (30.místo žebříčku ATP) , který letos v červnu také porazil Nadala na travnatém povrchu v německém Halle v semifinále (6:7. 6:1, 6:3) Bude to utkání dvou soupeřů s aktuálně výbornou formou.

29.6.2012 v 18:54 | Karma: 15,28 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Červnové i červenání - fotomatiné

Měsíc červen má u nás jiný název než v jiných zemích, kde je to " der Juni ", June. I na Slovensku mu říkají jún. V Maďarsku - junis. V Česku bude název měsíce po červeném ovoci asi hezký pozůstatek purismu. Červen je v Čechách asi prvoplánově spojen s červenáním některých sezónních plodů , které dozrávají právě v tomto měsíci. Waldemar Matuška kdysi zpíval píseň "Jó třešně zrály". V Praze na Staroměstském orloji najdete medailóny všech měsíců včetně června v podání Josefa Mánesa. Pro mne je červen v druhém plánu spojen s přechodem ze sportovních hal na červenou antuku kurtů na volejbal a tenis. I ve světě se v červnu hraje mnoho tenisových turnajů. Můžeme se červenat studem nebo i horkem. Druhů červenání je hodně ...

13.6.2012 v 8:36 | Karma: 18,97 | Přečteno: 2286x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Kam dojde Kvitová a Berdych v Paříži ?

Život je plný překvapení a tenis je hra, kde o překvapení není nouze. V letošním ročníku už vypadla celá řada bývalých vítězek turnaje na kurtech Rolanda Garrose. Bývalá světová jednička Serena Williams zde vyhrála už v roce 2002, ale letos byla překvapivě vyřazena v 1.kole francouzskou hráčkou Razzano. Srbka Ana Ivanovič byla vítězkou v roce 2008 a také byla světovou jedničkou. Vítězka z roku 2009 Ruska Světlana Kuzněcovová letos v Paříži hladce vyřadila Polku Agnieszku Radwaňskou , ale překvapivě vypadla s Italkou Errani. A nakonec vítězka z roku 2010 italská Francesca Schiavone byla vyřazena uzbeckou emigrantkou žijící v USA - Varvarou Lepčenko, která se utká v dalším kole s naší Petrou Kvitovou. Doufejme, že ji zítra naše hráčka porazí a postoupí mezi nejlepším osm hráček. Můžete v diskuzi pod článkem tipovat, do kterého kola se dostane Petra Kvitová a Tomáš Berdych. Nejlépe tipující čtenář v diskuzi bude vyhlášen po skončení turnaje v Paříži. Uzávěrka tipování o půlnoci 4.června :-)Ve Paříži postupují dále naše vítězky ženské čtyřhry z minulého roku Hlaváčková a Hradecká. Můžete taky přidat tip i na jejich postup do vyšších kol v letošním ročníku. A kam dojde Petra Kvitová na snímku ?

4.6.2012 v 0:01 | Karma: 14,03 | Přečteno: 1830x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Vzdálenost a blízkost ( fotomatiné )

Závisí jen na tom, pod jakým úhlem " pohledu " předměty nebo události vnímáme. Fyzicky i duševně. Měsíc na obloze vnímáme jako malý kroužek, ale v dalekohledu pod větším úhlem můžeme vidět i stíny kráterů a další detaily povrchu. Některé fotoblogy používají makrofotografie a můžeme vidět velké detaily, které naše oči běžně nevidí. Když nasadíme fotoaparát na upravené mikroskopy, tak uvidíme víc. Můžeme těsně stát vedle někoho, ale není to pro nás blízký člověk. Jak se říká :"Příbuzné si nevybíráme." Dobrý kamarád může být bližší, než někteří příbuzní.

13.5.2012 v 9:01 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1365x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Kontrasty - optické i jiné ( fotomatiné )

Kontrast je definován jako naprostá odlišnost - opak - protiklad. ( Z latinského "contra" - proti.) Známe nastavení kontrastu obrazu v televizi - nebo při úpravách fotografických snímků i jinde. Kontrastní látky pro rentgeny v nemocnicích .... Velmi známé kontrastní znázornění principů jin - a jang je například i na jihokorejské vlajce. V životě lidí je mužský princip jin a ženský jang v biologické odlišnosti a doplňování. Jednota a boj protikladů. Noc a den. Sucho v pouštích a voda v oceánech. Živá Země a pustý Měsíc. Dobro a zlo. Chtěl jsem udělat snímky sociálních kontrastů - chudoby a bohatství, ale to každý z nás zná. Tak by bylo zbytečné fotografovat v Česku nešťastné bezdomovce nebo chudáky přebírající odpadky v popelnicích. Kontrastní jsou snímky politiků žijících v luxusu za naše peníze. Měl jsem problémy s fotoaparátem, tak jsem zalovil v mých starších snímcích. Nedávno jsem viděl vedle sebe chodit po zemi černého a krásně bílého holuba, ale neměl jsem u sebe fotoaparát. A tak mnoho krásných pohledů na svět zůstává jen v naší paměti ... I sama příroda vytváří kontrasty.

13.4.2012 v 8:54 | Karma: 21,20 | Přečteno: 1449x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Elektřina a vajíčka se mají v Česku zlevňovat ?

Mám velkou chuť házet shnilá vajíčka na některé politiky, ale shnilá zelenina ze supermarketů by asi byla levnějším střelivem. Při předvolebních akcích ČSSD se vajíčka někomu již osvědčila. Pročítal jsem si doma detailní rozpis vyúčtování k faktuře za sdružené služby dodávky elekřiny zaslanou firmou ČEZ. Nestačil jsem se divit a považoval jsem to za předaprílový žertík. Přes dostatečně vysoké zálohy máme doplatit přes 1500 Kč. Stát vlastnil ve firmě ČEZ údajně 69,78 % akcií v roce 2010, ale stejně občanům vedle DPH firma ČEZ účtuje DAŇ Z ELEKTŘINY. Sice jde za čtvrtletí "pouze" o desítky korun, ale vynásobeno počtem domácností v ČR jde ročně o stamiliony kč až s přesahem do řádu miliard. Ani nevím, od jaké doby takovou daň platíme. Ceny platby za silovou elektřinu se u nás zvýšila k 1.9.2011 o 10 Kč a jedná se celoročně v celé republice opět o stovky miliónů, které platíme jako občané (malí akcionáři ČEZu) navíc. Někdy politici argumentují tím, že si tak jako občané připlácíme do fondů na důchody. Jen nerozumím tomu, jak mohl bývalý generální ředitel ČEZu věnovat 100 miliónů korun pouze jedné soukromé škole Václava Klause juniora. Asi proto, že byl předsedou správní rady v této škole a měl k ní blízký vztah. Peníze z podniku s většinovou účastí státu do soukromé firmy ? To poněkud zavání. Jak zpíval Karel Kryl - páchne to shnilotinou.

1.4.2012 v 19:52 | Karma: 25,85 | Přečteno: 2218x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Co všechno odnesl čas - ( fotomatiné )

Přítomnost je jen tenká hranice mezi minulostí a budoucností, která běží životem společně s námi. Jak říkali kdysi staří Řekové ." Do jedné řeky dvakrát nevstoupíš. " Tak je to i s fotografiemi, které zachytí v setině sekundy jen okamžik přítomnosti, která se za pár minut stane minulostí. Stejně tak, když čtete třeba blog. Nadpis jsme četli v minulosti a konec článku je ještě v budoucnosti. Ale psychologové občas tvrdí, že za naši přítomnost považujeme pět minut. Ale to se mi zdá příliš dlouho. Návrat v čase není možný, ale můžeme si prohlížet snímky nebo i filmy z dob minulých. Dávných i nedávných. Když mají být ve fotoblogu jen vlastní snímky, tak z minulosti jsem použil i staré černobílé fotografie, které jsem sám nafotil. Ale i když nejsou kvalitní, tak jsem je přefotil digitálním aparátem nebo scanerem. Nejsou to umělecké fotografie, ale spíš jen dokumenty toho, co všechno už odnesl čas. Kdysi dávno jsem fotografoval Waldemara Matušku se skupinou Kamarádi táborových ohňů (K.T.O.) a jeho manželkou Olgou Blechovou - těsně před jejich emigrací. Ale bohužel se mi nedochovala v archivu negativů. Jeho písničku : " To všechno odnes ́ čas " většina starších lidí zná.

13.3.2012 v 8:59 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1981x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Daň z přikradené hodnoty - DPH + vtipy

Některé české firmy vyžadovaly od státu proplacení daně z přidané hodnoty za zboží, které ve skutečnosti do zahraničí ani nevyvezly. Bohužel, to byla častá praxe u řady podniků od dob zavedení DPH. Fiktivní prodej, jako podvod, s použitím falešných razítek neexistujících firem v zahraničí. Policie na to sice přišla, ale až po úniku stamiliónů korun. Mám dojem, že stát si z kapes občanů přikrádá systémem daní stále více na předražené dálnice, nemocnice, armádní investice a další výdaje. Například na levné stravování a rekreaci poslanců v Lipnici n.S. Finance pak chybí pacientům, sestrám i lékařům v nemocnicích a sociálních ústavech. Chybí i na podporách pro nezaměstnané a na valorizaci důchodů. Často jsou to jejich jediné zdroje příjmů. Poslanci mají často příjmů několik. Za několik funkcí v parlamentních výborech a podvýborech, za členství v dozorčích a správních radách, za poradenství v různých firmách atd. Proto asi odhlasovali, že nezaměstnaní lidé nemohou mít žádný příjem mimo podpory v době nezaměstnanosti.Poslanci však vesele porcují každý rok "medvědy" na golfová hřiště a jiné důležité objekty v jejich volebním obvodu, aby si zajistili přízeň voličů na další období.Je smutné,že zahraniční sociologická studie potvrdila nejčastější zpronevěřování peněz lidmi ve vysokém postavení, s velkou pravomocí - politici, bankéři, ředitelé atp. Bohužel, u nás tomu není jinak. ( Použité kreslené vtipy z www.rencin.cz )

9.3.2012 v 19:44 | Karma: 31,74 | Přečteno: 4246x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Chci tě. Chcem ťa. Hlas Česko Slovenska.

Konečně mne potěšil "objektivní" formát pěvecké soutěže " Hlas Česko Slovenska ". Stejný formát pořadu "Voice of ..." byl vysílán už ve 21 zemích. Nejsou už mezi sebou porovnávány různorodé talenty - zpěváci s cvičenými psíky, tanečníky, akrobaty nebo kouzelníky. Není to už cirkusová soutěž, kde vystupovali také zahraniční soutěžící. Je příjemné, že se jedná jen o soutěž zpěváků, kde porota sedí zády k soutěžícím, když přicházejí a zpívají. Porotci se tak mohou soustředit jen na krásu hlasu a jeho výraz. Neznají jméno, národnost ani věk soutěžících. V minulých soutěžích byl postupový klíč podle národnosti i podle pohlaví. Někteří soutěžící získali tzv.divoké karty např. od rozhlasové stanice Evropa 2 nebo od internetového portálu idnes.cz - oba ale museli projít výběrem. Jen tehdy, když se někomu ze čtyř porotců zalíbí podání písničky a stiskne tlačítko, tak se může podívat na soutěžícího, jak vypadá a působí při zpěvu. Křeslo porotce se otočí a pod ním svítí nápis " Chci tě " u zpěváka Josefa Vojtka nebo pod křeslem českého skladatele, zpěváka a producenta Michala Davida. Jestliže si soutěžícího vybere zpěvačka Dara Rolins, tak pod křeslem svítí slova " Chcem ťa " a stejně tak u slovenského rapera Patrika Vrbovského zvaného Rytmus, který se mimochodem narodil v Kroměříži. Když hlas soutěžícího nezaujme žádného z porotců v průběhu 90 sekund, tak není vybrán a jeho účast v soutěži končí. Zaujalo mne, jak se porotci slušně chovají k soutěžícím, kteří neuspěli a klidně jim vysvětlí, proč nepostupují. Je to jiný přístup než měl Pavol Habera nebo Marta Jandová, kteří se v jiné soutěži zpěváků vyjadřovali vulgárně o soutěžících a ponižovali je. Tady k tomu asi nedojde, protože užší výběr zpěváků neobsahuje žádnou " hvězdnou pěchotu ", která by působila trapně. Naopak, většinou jde o zkušené zpěváky, kteří mají hudební vzdělání nebo mají zkušenosti z působení v hudebních skupinách. Kvalita soutěže i zpěvu důkladným výběrem podstatně vzrostla. Živé přenosy začínají 8.dubna a finále bude vysíláno 3.června 2012. Zde budou soutěžit jen vítězové ze skupin jednotlivých koučů.

20.2.2012 v 12:24 | Karma: 29,58 | Přečteno: 8129x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Tři ječící tenistky překážkou Petře Kvitové k vítězství v Melbourne

Petra Kvitová už porazila v osmifinále v Melbourne bývalou světovou jedničku Anu Ivanovič ze Srbska, se kterou dříve třikrát prohrála ! Nyní ji v noci čeká ve čtvrtfinále italská nenasazená hráčka Sara Errani, která hraje velmi silově a vydává při hře nepříjemně hlasité výkřiky. Doufejme, že Petře se podaří silnou soupeřku přehrát. Když by se naší nejlepší hráčce podařilo porazit Italku, tak určitě narazí na jednu z Rusek. Buď to bude bývalá světová jednička Maria Šarapova nebo její soupeřka Ekatěrina Makarova. Určitě by byla příjemnější Makarova, která je nenasazená a navíc nevydává zvuky raněné lvice jako Maria Šarapová, kterou minulý rok porazila Petra Kvitová ve finále Wimbledonu 2:0. Ale mezi posledními osmi hráčkami z původních 132 už nejsou slabé hráčky. Zvláště když Makarova porazila několikanásobnou vítězku z Melbourne Serenu Williams. Za předpokladu vítězství Petry Kvitové nad jednou z ruských hráček by s největší pravděpodobností narazila ve finále na třetí kvílející hráčku - Bělorusku Victorii Azarenkovou. Ta je velkou soupeřkou naší hráčky v souboji o ženský tenisový trůn v letošním roce. Naštěstí má naše hráčka aktivní bilanci ze vzájemných utkání. V minulém roce porazila Azarenkovou ve finále antukového turnaje v Madridu, a také v Turnaji mistryň v Istanbulu. Ale vždy rozhoduje aktuální forma, a také trocha sportovního štěstí. To dnes chybělo Tomáši Berdychovi, když mohl porazit Rafaela Nadala ve druhém setu v tie-breaku a zápas se mohl vyvíjet úplně jinak. Kdo zápas viděl, tak mohl zahlédnout tenisovou legendu Roda Lavera, po kterém je pojmenována jedna z tenisových arén v Melbourne. Nadšeně dnes tleskal Berdychovi a Nadalovi za nádhernou hru, která potěšila mnoho fanoušků tenisu. Zápas trval 4 hodiny a 16 minut.

24.1.2012 v 22:24 | Karma: 18,31 | Přečteno: 2188x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Petra Kvitová vyhrála 7:0 - fotoblog a video

Zvláštní výsledek v titulku odpovídá skutečnosti. Řada lidí v noci zápas z Austrálie nemohla vidět, tak jsem si dovolil pro fandy tenisu vložit pár snímků z internetového přenosu. Petra Kvitová splnila úlohu favoritky a nedovolila Marii Kirilenkové z Ruska uhrát ani jeden game. Ta přišla na kurt se zabandážovaným stehnem - jako 27. nasazená hráčka na turnaji. Petra Kvitová ji porazila v minulém roce ve finále Poháru federace žen v Moskvě 6:2, 6:2. Dnes odvedla Kirilenkové porážku z turnaje, kde ji Kirilenková nešetřila a vyhrála v jednom setu nad Petrou také 6:0. Průběh zápasu 3.kola byl jednoznačný a Petra na kurtu dominovala. První game trval 10 minut a naše hráčka získala podání soupeřky po řadě shod. Pak už nebyla k zastavení a cizí televizní komentátoři ji přirovnávali k hurikánu na kurtu. Po vedení naší hráčky 5:0 se nechala Kirilenková ošetřovat. Po prohraném prvním setu 6:0 a vedení Petry Kvitové 1:0 už ruská hráčka pro zranění vzdala. Kdo chce vidět celý zápas, tak si může tady kliknout na videozáznam.

21.1.2012 v 5:50 | Karma: 17,41 | Přečteno: 2233x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Kam postoupí Kvitová a další Češi v Austrálii ?

Petra Kvitová jako druhá hráčka světového žebříčku měla špatný začátek a prohrávala na gamy 0:2 v prvním kole, ale pak vyhrála 12 her za sebou a zvítězila 6:2,6:0 nad ruskou 82.hráčkou světa Verou Dushevinou, která hrála v Austrálii už po sedmé. Průběh zápasu nebyl zdaleka tak jednoznačný, jak ukazuje skóre. Přidávám v blogu pár fotografií z televizního přenosu. Hrálo se od 11 hodin dopoledne místního času, kdy teploty dosahují 30°C ve stínu a na kurtu bývají teploty nad 50°C. Hráčky se schovávaly do stínu tribuny, jak jen to bylo možné. Naštěstí Petře Kvitové stačila jedna hodina k vítězství a mohla se schovat před prudkým sluncem do tribuny na tiskovou konferenci po zápase. Postoupila do druhého kola mezi 64 úspěšných hráček. Překvapivě vypadla v prvním kole domácí Australanka Samantha Stosur nasazená jako č.6 a vítězka US Open z roku 2011. Ve druhém kole došlo k dalšímu překvapení, když bývalá vítězka Grand Slamu v Paříži - nasazená č.10 Italka Schiavone prohrála se svou krajankou Oprandi. Ve druhém kole se utká naše Lucie Hradecká se sedmou nasazenou Verou Zvonarevovou, ale i zde by mohlo dojít k překvapení, protože Lucie Hradecká nedávno porazila v hale Petru Kvitovou a proti nasazené ruské hráčce nemá co ztratit. Může jen získat. Uvidíme zítra jak dopadnou výsledky. V diskuzi pod článkem můžete tipovat - do kterého kola postoupí Petra Kvitová, Lucie Hradecká, Iveta Benešová i naši muži - Tomáš Berdych a Lukáš Lacko. Ve čtyřhrách máme z minulého roku vítězky z Grand Slamu v Paříži Hradeckou s Hlaváčkovou. Ve smíšených čtyřhrách se našim hráčkám také dařilo. Iveta Benešová s jejím přítelem z Rakouska Melzerem vyhráli společně ve Wimbledonu. Tak se máme na co těšit.

19.1.2012 v 0:27 | Karma: 15,92 | Přečteno: 1905x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Sváteční ulice a novoroční inspirace - fotosoutěž

Po vánočních svátcích zůstala ve městech ještě sváteční výzdoba a osvětlení i na Silvestra a Nový rok. Také vánoční stromy na náměstích a povánoční slevy v obchodech. Těším se, kolik tady bude nových fotoblogů s novoroční inspirací. Pokoušel jsem se trochu zachytit sváteční novoroční atmosféru u nás v České Třebové. Včetně fotografií zdánlivě nesouvisejících.Z latiny " in-spirare " má znamenat vdechnutí. Někdo na Vánoce vdechne rybí kost a léčí se ještě v novém roce 2012. Tak doufejme, že nevdechneme něco nevhodného. V některých městech je to bohužel smog jako směs kouře, mlhy a všude přítomného prachu nebo popílku. Přejme si, aby novoroční inspirace byly čisté v místech, kde bydlíme. I v rodinách, kde žijeme. Jak říká české přísloví : " Jablko nepadá daleko od stromu. " Často přebíráme životní styl našich rodičů, ale někdo chce žít v dospělosti úplně jinak než jeho původní rodina. ( .

13.1.2012 v 2:13 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1967x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

"Já se z toho po..." ulevila si Kvitová v Austrálii

Kdo sleduje soustředěně tenisový turnaj v australském Perthu, tak vedle výborných výkonů našich tenistů zachytí na obrazovce i emoční výkřiky hráčů i hráček. Někdy je zachytí ruchové mikrofony a často stačí odezírat ze rtů. Tenisté hrají nejen o tenisový míček osázený brilianty, ale také o Hopmanův pohár, finanční prémie i o prestiž. Nehraje se zde o body do tenisových žebříčků. Jedná se o neoficiální mistrovství světa smíšených družstev v tenisu. Australští pořadatelé dokonce zaplatili pokutu za zúčastněné hráčky, které měly povinnost startovat na jiných turnajích WTA.Včera porazila česká dvojice silné soupeře z USA 3:0. Po předchozím vítězství nad Bulharskem 2:1 zbývá ještě v pátek 6.ledna od 6:00 ráno porazit dvojici z Dánska. Zde se očekává utkání mezi momentální hráčkou č.1 na okruhu WTA Wozniackou a naší Petrou Kvitovou, která ale byla vyhlášena stejnou organizací (WTA) jako nejlepší hráčkou roku 2011. Český pár je nasazený v turnaji jako č.1 a teoreticky by měl porazit Dánsko a postoupit do finále. V prvním ročníku Hopmanova poháru v Austrálii zvítězil v roce 1989 tehdy československý pár Miloslav Mečíř a Helena Suková. V roce 1994 získal pro Českou republiku stejný pohár Petr Korda a Jana Novotná. Doufejme, že se to podaří do třetice.

5.1.2012 v 18:03 | Karma: 20,05 | Přečteno: 3186x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Vývoz češtiny a dovoz slovenštiny

"Ty vole - to je zátiší - ty vole tady." To jsem zvědavej, jak to bude vypadat v kuchyni, ty vole." to je export hovorové češtiny v televizním pořadu "Ano, šéfe! ", který je vysílán také na slovenských stanicích Joj a Joj plus. Pochopitelně tvrdší výrazy kuchaře Zdeňka Pohlreicha jsou nahrazovány pípnutím. Na internetu najdete dlouhý slovenský komentář: "Pohľad do zákulisia kuchýň českých reštaurácií ...kulinárska reality šou (ČR 2011). V češtině je komentář daleko stručnější :" Jsme tu proto, abyste v hospodách nejedli blafy " - uvádí Zdeněk Pohlreich. Vysílá se ve čtvrtek jak na jedné české komerční stanici, tak i na dceřinné televizní stanici na Slovensku ve stejný čas ( i když různé díly). Peprné výrazy a styl vyjadřování slaví komerční úspěchy stejně jako kuchařské pořady Gordona Ramsaye z pořadu "Pekelná kuchyně", kde kuchaři také říkají " Ano, šéfe ! " a pokorně " Díky, šéfe! " V pořadech "Česko-Slovensko má talent", "Talentmánie" a podobných je samozřejmostí střídání českých a slovenských moderátorů, porotců i soutěžících. Mladší generace posluchačů se v podobném jazyce celkem snadno orientuje a pasivně se naučí cizí slova, se kterými se ve škole nesetkají. V dřívějším společném státě neexistoval "československý jazyk", ale v zahraničí nám běžně říkali - čechoslováci. Vzpomínám jak při sportovních přenosech československé reprezentace se pravidelně v střídali čeští a slovenští komentátoři. Při televizním zpravodajství to bylo samozřejmostí, protože existovaly dva úřední jazyky - čeština a slovenština. Po rozdělení Československa na dva samostatné státy v roce 1993 se už slovenština v českých médiích téměř nevyskytovala.

16.12.2011 v 22:50 | Karma: 30,28 | Přečteno: 6668x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Všední ulice v adventu ( fotosoutěž )

Podle Darwinovy teorie žili naši předkové na stromech. Pak slezli a občas našli jeskyni, kde i malovali po stěnách. Ti šikovnější si postavili chatrče z větví - jaké stavějí pygmejové dodnes v Africe, na Nové Guinei i jinde. Pak se naučili stavět umělé jeskyně z hlíny i kamenů. Umělá skaliska s umělými jeskyněmi často vytvářejí ulice, ve kterých žijeme dodnes. Jen někteří chtějí žít v umělých jeskyních mimo ulice. Třeba na samotě u lesa.

13.12.2011 v 23:59 | Karma: 20,81 | Přečteno: 3137x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Co jste udělali s mýma penězma ?

To zařval v bance můj známý, který je prudší povahy. Co na srdci - to na jazyku. Žádná velká diplomacie, i když pracuje v zahraniční firmě na úrovni středního managementu. Vrátil se z Irska, kde několik let pracoval a divil se, že na účtu v České spořitelně má mínus několik stokorun českých. Před mnoha lety tam uložil jako student více než 1500 Kč a žádné peníze nečerpal. Jenom nepočítal s tím, že poplatky za vedení účtu jsou v Čechách velké a po letech zkonzumují celý vklad, který tam vložil. Proto se na pobočce rozzlobil a zařval :" Co jste udělali s mýma penězma ?" Pochopitelně v rozčilení nemluvil spisovně. Úřednice vylekaně vysvětlovala, že ve smlouvě jsou poplatky uvedeny a snažila se ho uklidnit. Mávnul rukou a naštvaně odcházel. Později se mne udiveně ptal :" Proč si to tady lidi nechaj ́ líbit ? " Vysvětloval jsem mu, že ti pružnější už své peníze uložili v jiných bankách, ale mnoho starších lidí si nechává peníze tam, kde je mají uložené desítky let jako jejich rodiče. Ostatně za totality velký výběr institucí k ukládání peněz nebyl. A monopolní firma si diktuje podmínky pro klienty. V Čechách a na Moravě zatím velké poplatky stále přežívají. I když se pořádá na internetu hlasování o nejnesmyslnější bankovní poplatek, tak stále některé banky zachovávají poplatky za to, že si uložíme peníze na vlastní účet.

12.11.2011 v 21:18 | Karma: 47,06 | Přečteno: 18805x | Diskuse| Společnost